НОВИНИ

Спомен за Мохамед Али

На 74 години почина легендата в бокса Мохамед Али. Той беше приет в болница с дихателни проблеми. От 30 -ина години Мохамед Али страда от болестта на Паркинсон. Американският боксьор е трикратен световен шампион. Той ще бъде погребан в родния си град Луисвил, щата Кентъки.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:55, 04.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Кражба на велосипеда му насочва малкия Касиус Мърселъс Клей към бокса. Тогава е едва на 12, но вече знае, че ще бъде шампион. Роден е на 17 януари 1942г. в щата Кентъки. Кръстен е на борец против робството от 19 век. На 18 играе в първия си професионален мач. Печели олимпийска титла в Рим същата година 1960-та. Започва кариерата на най-известния боксьор на планетата.

Касиус Клей говори открито срещу расизма, превръща се в неофициален говорител на милиони чернокожи, променя името си на Мохамед Али през 64- та, когато приема исляма. Шокира цяла Америка през 67-а, когато отказва да отбие военната си служба във Виетнам заради религиозните си убеждения. За наказание влиза в затвора, лишен е от титлите си и получава забрана да се боксира три години и половина. Въпреки това през 74-а става световен шампион в мач в Киншаса срещу Джордж Форман.

Мохамед Али, 30 октомври 1974г.: Казах ви, на всичките ми критици - казах ви, че бях най-великият за всички времена. Все още съм най-великият.

Аплодиран за куража си на ринга и извън него, Мохамед Али се превърна в затворник на тялото си, след като се разболя от Паркинсон през 81-а. Бил е женен четири пъти и има девет деца. Попитан за евентуалното му наследство, Али отговаря: "Искам да бъда запомнен като мъж, който е спечелил три пъти титлата в тежка категория, който е имал чувство за хумор и който се е отнасял добре с всички".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 100 кг контрабандни миди във Варна
Заловиха 100 кг контрабандни миди във Варна
Естонки са първите тризначки на Олимпиада
Естонки са първите тризначки на Олимпиада