НОВИНИ

Кой е най-големият дарител на БЧК

Българският червен кръст и "Пирогов" обединяват усилия за възстановяване на паметника на благодетеля Отто Биелигк. Той е сред най-големите дарители на Българския червен кръст, който на 25 октомври отбелязва 140 години от създаването си.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:52, 24.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Отто Биелигк пристига в България след Освобождението. Оглавява първото застрахователно дружество "Балкан" и много бързо и активно се включва в живота на столицата. Приема България като втора родина и завещава цялото си имущество на Червения кръст.

Лидия Маркова, Български Червен кръст: В това дарение основното е да се построи, той казва болница или павилион в двора на Червения кръст, в която да се лекуват бедни болни. Изразява желание да бъде погребан след смъртта си в двора на болницата и върху гроба да бъде издигнат паметник с негов бюст.

Червеният кръст изпълнява волята, самият Андрей Николов извайва бюст - паметника. Но след 1944-та следите се губят.

Проф.д-р Асен Балтов изп. директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Бюстът на Биелигк изчезва, а на негово място се появява бюстът на Пирогов. Надписът "За вечная памят на най-щедрия дарител Отто Биелигк" е изчистен и на негово място са сложени буквите за Пирогов. Затова аз смятам, че това нещо трябва да се възстанови.

Време е за връщане на заслужената почит и памет - 100 години след смъртта на големия дарител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвя се филм за взаимоотношенията между Джон Ленън и Йоко Оно
Подготвя се филм за взаимоотношенията между Джон Ленън и Йоко Оно
Билет от Южна Каролина спечели рекордния джакпот от лотарията в САЩ
Билет от Южна Каролина спечели рекордния джакпот от лотарията в САЩ