ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Нов регламент определя колко месо трябва да има в колбасите

Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Експерти от Министерството на земеделието и храните обсъждат колко месо трябва да има в колбасите. В момента у нас има стандарт "Стара планина" за съдържанието, но той не е задължителен. Кой е оптималният праг и какъв е опитът в ЕС ? Зоя Велинова търси отговорите.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Производството на продукти "Стара планина" е по желание на производителите. Според този стандарт в кренвиршите трябва да има поне 80% месо, а в каймата - поне 95%. Това обаче ги оскъпява, търсенето им не е толкова голямо и те постепенно изчезват от пазара.
      Трудно е да се каже в момента какъв е процентът на месото в колбасите.

      От браншовата асоциация казват, че при производството им освен месо се влагат и различни добавки, подправки, лед, вода, соя. Затова експертите търсят начин да въведат минимален праг за вложеното месо.

      Цветан Димитров - зам.-министър на МЗХГ: С тази инициатива ние искаме да направим така, че всеки производител да има задължителна суровина месо, като минимален праг и максимален праг на сланината.

      На пазара ще останат и колбаси, които ще съдържат по-малък процент месо, но те ще трябва да използват други наименования. Очаква се минималният праг за месото в колбасите да стигне 70 на сто, а при каймата и до 80%.

      Подобен е опита в много европейски страни, които имат задължителен % на месото. Например във Великобритания наденицата трябва съдържа минимум 32% свинско месо или 30 % телешко.

      В Словения кренвиршите трябва да съдържат около 75 % месо и най- много 25% сланина.

      Нашите месопреработватели са "за" промените, защото конкурирането с по-евтините продукти, в които месото е минимално или пък съвсем липсва, е трудно.

      Лъчезар Илиев - месопреработвател, гр. Велико Търново: Според нас проблемът е в насищането на пазара с евтина стока и не толкова качествена, което крие рискове за здравето на потребителите.

      Борислав Стоянов - месопреработвател, гр. Силистра: Нужно е да има задължителен % месо в колбасите. За да е качествен колбасът, в него трябва да има 85-90% червени меса.

      И потребителите харесват идеята за минимален праг на месото в колбасите, но качеството зависи и от това какво търсим на пазара.

      Мъж: Това не е достатъчно, ако потребителите не изгонят от пазара производителите на ментета.
      Мъж: Когато има соя, да бъде изписано не с дребни букви, а ясно и категоричино да е изписано, че е имитиращ продукт или нещо друго.

      Очаква се изискванията за съдържанието на месо в колбасите да са готови до края на годината.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?