НОВИНИ

Нов регламент определя колко месо трябва да има в колбасите

Експерти от Министерството на земеделието и храните обсъждат колко месо трябва да има в колбасите. В момента у нас има стандарт "Стара планина" за съдържанието, но той не е задължителен. Кой е оптималният праг и какъв е опитът в ЕС ? Зоя Велинова търси отговорите.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:45, 29.05.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Производството на продукти "Стара планина" е по желание на производителите. Според този стандарт в кренвиршите трябва да има поне 80% месо, а в каймата - поне 95%. Това обаче ги оскъпява, търсенето им не е толкова голямо и те постепенно изчезват от пазара.
Трудно е да се каже в момента какъв е процентът на месото в колбасите.

От браншовата асоциация казват, че при производството им освен месо се влагат и различни добавки, подправки, лед, вода, соя. Затова експертите търсят начин да въведат минимален праг за вложеното месо.

Цветан Димитров - зам.-министър на МЗХГ: С тази инициатива ние искаме да направим така, че всеки производител да има задължителна суровина месо, като минимален праг и максимален праг на сланината.

На пазара ще останат и колбаси, които ще съдържат по-малък процент месо, но те ще трябва да използват други наименования. Очаква се минималният праг за месото в колбасите да стигне 70 на сто, а при каймата и до 80%.

Подобен е опита в много европейски страни, които имат задължителен % на месото. Например във Великобритания наденицата трябва съдържа минимум 32% свинско месо или 30 % телешко.

В Словения кренвиршите трябва да съдържат около 75 % месо и най- много 25% сланина.

Нашите месопреработватели са "за" промените, защото конкурирането с по-евтините продукти, в които месото е минимално или пък съвсем липсва, е трудно.

Лъчезар Илиев - месопреработвател, гр. Велико Търново: Според нас проблемът е в насищането на пазара с евтина стока и не толкова качествена, което крие рискове за здравето на потребителите.

Борислав Стоянов - месопреработвател, гр. Силистра: Нужно е да има задължителен % месо в колбасите. За да е качествен колбасът, в него трябва да има 85-90% червени меса.

И потребителите харесват идеята за минимален праг на месото в колбасите, но качеството зависи и от това какво търсим на пазара.

Мъж: Това не е достатъчно, ако потребителите не изгонят от пазара производителите на ментета.
Мъж: Когато има соя, да бъде изписано не с дребни букви, а ясно и категоричино да е изписано, че е имитиращ продукт или нещо друго.

Очаква се изискванията за съдържанието на месо в колбасите да са готови до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Папазов: "Днес с Божията помощ спечелихме"
Константин Папазов: "Днес с Божията помощ спечелихме"
Селекционерът на Испания обясни защо Мората няма да бъде на СП
Селекционерът на Испания обясни защо Мората няма да бъде на СП