НОВИНИ

Краеведи и историци представят в книга малко известни факти за Варна

“Варна – връщане към миналото и поглед към бъдещето”. Това заглавие носи най-новият сборник, посветен на морската столица. 17 експерти в различни научни области са обединили усилията си да представят един многопластов облик на града от Освобождението до наши дни.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:20, 12.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Редакторът на сборника историка Симеон Кулиш споделя, че се е постарал в книгата да се обърне внимание на всички сфери, които в миналото са донесли на Варна прозвището “Морската перла на България”.

Симеон Кулиш, редактор: “По-малко известни факти, които биха заинтригували не само специалисти, но и ученици, студенти. Имаме сбор от всички музеи – с материали участват и представят свои интересни колекции, които хората могат да видят, но тук са много добре обяснени, с много хубав снимков материал, както и части от фондове, които не са изложени в музеите.”

Една от тези атрактивни инициативи е проектът “Музей в куфар” на Регионалния исторически музей във Варна. В сборника авторите му представят мотивацията си да покажат автентични експонати на ученици и така да направят достъпен за тях периода на социализма у нас.

Златка Антова, Регионален исторически музей – Варна: “Посетихме 6 варненски училища и проведохме по няколко теоретични и няколко практически занимания. На децата им хареса много, беше им интересно. Проявиха голям интерес към бележници от тези години, тетрадките , учебници. Различните пособия за писане – ние им представихме и мастилница, перодръжка, попивателна.”

Авторите в сборника се надяват чрез него да провокират варненци да се интересуват повече от историята на града, в който живеят, както и да ги стимулират да бъдат по-активни граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС отхвърли президентското вето
НС отхвърли президентското вето
Кога Витоша ще стане достъпна за софиянци?
Кога Витоша ще стане достъпна за софиянци?