Красимир Вълчев: Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно до 2021 г.

През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. По тази идея продължава да се работи усилено, каза в сутрешния ни блок министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това, което е сигурно до момента е, че през следващата година учителските заплати ще се увеличат с 20%.

от БНТ
08:34, 26.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още
Красимир Вълчев, министър на образованието: Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната, след двойното увеличение през 2021 г. очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, десетилетия, ще надвиши средната за страната. По-точно следващата година, когато бъде реализирано това увеличение. Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование, нещо което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази.

Предстои подписването на регламент към колективния механизъм, с който да се уточни къде с колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати. Вътрешните правила в отделни училища дават възможност за някои учители да бъдат увеличени с повече заплатите.

Красимир Вълчев: Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще решат ли депутатите проблемите на хората с увреждания?
Ще решат ли депутатите проблемите на хората с увреждания?
Над 200 военнослужещи на международно учение у нас
Над 200 военнослужещи на международно учение у нас