Край Златоград разкриха средновековна църква

Средновековна църква от 13-и век разкри проф. Николай Овчаров при спасителни разкопки край село Добромирци недареч от Златоград. С експедицията археологът търси потвърждение на хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил заточен в един от по-малките манастири на Бачковската Света обител, пръснати в Родопите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Величка Петкова
18:10, 31.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

При разкопките вече са разкрити голяма част от зидовете на църквата. Тя е с дължина 11 метра, с една полукръгла абсида, а в средновековието е имала и красив купол, твърди Овчаров.

Проф. Николай Овчаров - археолог
"Очевидно това е била една много добре направена сграда, много добре направен храм, с хоросан, подравнявания с дървени греди и с тухли, което е характерно именно за тоя период - края на 12-и, началото на 13-и век."

Археологът очаква всеки момент да има открития, защото по пода на църквата има петна, проказващи погребения.

Проф. Николай Овчаров - археолог
"След няколко дена ние ще ги разкрием и аз се надявам да се пролее повече светлина по нашата основна хипотеза, че по тези места някъде е бил заточен Патриарх Евтимий."

Разкопките се осъществяват със средства, дарени от жители на Златоград. Идеята е средновековната църква да бъде възстановена и да се превърне в място за поклонение. Местните дори мислят да нарекат храма на името на Свети Патриарх Евтимий Търновски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон
Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон
Двама убити при стрелба в саудитско училище
Двама убити при стрелба в саудитско училище