НОВИНИ

В Пловдив вече има Улица на занаятите

Улица на занаятите беше открита тази вечер в Стария град на Пловдив. Новата туристическа атракция представя дейността на майсторите от Регионалната занаятчийска камара. В четири къщи в архитектурния резерват "Старинен Пловдив" посетителите могат да наблюдават на живо демонстрации в занаятчийските ателиета.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Галена Паскова
18:00, 31.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Четири старинни къщи на улица "Стръмна" приютиха 14 майстори, които ще работят в 11 ателиета. Там всеки ден ще бъдат демонстрирани различни занаяти, сред които пекарство, керамика, грънчарство, изработка на народни инструменти.

Тони Симидчиева - председател на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив
"Ние сме изключително критични към това, което правим, и смятам, че още много трябва да се направи, за да стигнем до това ниво, което ние искаме: например да приличаме на "Етъра", защото копираме техния модел."

Инициативата за създаване на Улица на занаятите е подкрепена от Общината и цялата пловдивска общественост.

Костадин Шанков - председател на Асоциацията "Вкусът на Пловдив"
"Това е невероятно място за пловдивчани. Това е първата Улица на занаятите, първото място, където хората, децата могат да се срещнат реално със занаятчиите, както са го правили преди 100 години."
Георги Лефтеров - майстор пекар
"Тук ще има повече завръщане бих казал, защото тази пекарна е почти пресъздадена пекарна от 100 години назад, стилът на работа тук е точно тогавашен."

Със създаването на занаятчийските ателиета майсторите се надяват да привлекат вниманието на посетителите към себе си така, както това вече се случва на традиционния Панаир на занаятите в Пловдив.

Даниела Горалова - майстор на керамика
"Силно се надяваме да се случи това нещо и трябва да разказваме колкото се може повече за занаята, когато не се знае, малко се цени."
Георги Лефтеров - майстор пекар
"До 38-а година Пловдив е имал над 77 хиляди занаятчии, а в момента сме останали 2 хиляди."

Създаването на Улицата на занаятите се случва в годината, когато камарата на майсторите в Пловдив празнува 15 години от своето възстановяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама убити при стрелба в саудитско училище
Двама убити при стрелба в саудитско училище
EK предприема действия за модернизиране на европейската мобилност и транспорт
EK предприема действия за модернизиране на европейската мобилност и транспорт