НОВИНИ

Крайната десница в Италия очаква нова изборна победа

В Италия се провеждат регионални избори с потенциално национално значение. Лидерът на крайната десница Матео Салвини се надява да разгроми левицата в Емилия-Романя и така да предизвика крах на правителството в Рим на Демократическата партия и движението "5 звезди".

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:45, 26.01.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Емилия Романя е един от най-богатите региони в Северна Италия и в същото време - крепост на левицата още от края на Втората световна война. Последните допитвания преди днешния вот обаче сочат, че шансовете на Демократическата партия са еднакви с тези на "Лигата" на Салвини и коалиционните ѝ партньори. Бившият вицепремиер е убеден, че с победа ще предизвика срив на управляващата в Италия коалиция. Нагласите в Емилия-Романя са срещуположни - в градовете преобладава подкрепата за левицата, извън тях - за крайната десница.

Лиза Занарини, научен работник: В провинцията резултатите ще се различават от тези в градовете. Но се надявам хората да оценят, че им правят твърде леки обещания.
Стефано Алаверня, лекар от Болоня: Тези регионални избори не би трябвало да имат влияние на национално ниво. Парламентът си е парламент - ако има мнозинство, правителството си остава.

Това също е достоверно звучаща прогноза - Демократическата партия и изпадналото в криза популистко движение "5 звезди" най-вероятно ще се сплотят още повече, за да не се стигне до предсрочни парламентарни избори, които "Лигата" би спечелила с лекота.

Гласуването приключва в полунощ българско време, а избирателната активност е двойно по-висока от тази на изборите преди 5 години. Регионален вот днес има и в южния регион Калабрия, където се очаква безпрекословна победа на десницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нещо необичайно във времето в България през последните 30 години?
Има ли нещо необичайно във времето в България през последните 30 години?
Пет души пострадаха при верижна катастрофа на автомагистрала Марица
Пет души пострадаха при верижна катастрофа на автомагистрала "Марица"