НОВИНИ

НАП няма да отложи наредбата, предизвикала протести на ресторантьорите

НАП не планира да се отложи влизането в сила на новата наредба за внедряване на нови касови апарати и софтуер за бизнеса. Това съобщи в ефира на БНТ говорителят на Приходната агенция Росен Бъчваров. Наредбата изисква до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:17, 26.01.2020
5448
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

На практика промените в наредбата изправиха в стачна готовност хотелиери, ресторантьори и търговци, които готвят национален протест пред парламента. Те настояват не само за отлагане на влизането в сила на наредбата, а и за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца.

Наредбата засяга около 440 000 регистрирани фискални устройства. Вероятно голяма част от тях ще трябва да се подменят или да се актуализира софтуерът им. От НАП са уверени, че новите изисквания, освен че ще са удар срещу сивия сектор, ще са в помощ на бизнеса.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Всъщност софтуерите следят стоковата наличност. Те са създадени, за да улеснят бизнеса и вие, за да ползвате софтуер, използвате неговите възможности да наблюдавате склада, изписването от склада, продажбите, поръчките към контрагенти и т.н.

От бизнеса обаче смятат, че новите изисквания ще бъдат голяма финансова и административна тежест.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията: Много неясни текстове в закона, които дават право на НАП по тълкувание да запечатва търговски обекти или да глобява за нередности в софтуера. Все пак ние, малкият и средният бизнес, не сме IT специалисти.

Мярката "запечатване" на търговски обект няма да се прилага за дребни нарушения, успокояват от приходната агенция.

Росен Бъчваров: Другите глоби, които най-често бяха в диапазона между 1000 и 1500 лв., които биваха налагани и процедурата продължаваше по около 2-3 години, всъщност нямаха абсолютно никаква превантивна функция

От бизнеса обаче прогнозират, че промените ще ударят по джоба и потребителите.

Ричард Алибегов: Което се очаква, е скок на цените задължително, защото нали трябва да сме наясно, че някой трябва да плати за това нещо.

Същевременно хотелиери и ресторантьори настояват и за незабавни законови промени, които да извадят на светло сивия сектор.

Хотелиери, ресторантьори и търговци все още очакват институциите да отговорят на техните искания. Ако това не се случи, освен до протести, ще се стигне и до временно затваряне на търговски обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет души пострадаха при верижна катастрофа на автомагистрала Марица
Пет души пострадаха при верижна катастрофа на автомагистрала "Марица"
Проблеми с тестовете в четвърти и седми клас
Проблеми с тестовете в четвърти и седми клас