НОВИНИ

13% от българите признават, че са ползвали услугите на платената любов

Платената любов, нелегалната търговия с горива и пласирането на наркотици - това са част от престъпните дейности, които генерират най-голям оборот у нас. Центърът за изследване на демокрацията представи доклад за заплахите от организираната престъпност за миналата година.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:37, 04.12.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Оценката показва свиване на някои основни криминални пазари и ръст при други. Има спад при оборотите от нелегални цигари, организираните ДДС измами, каналджийството и кражбите на коли. Ръст има обаче при нелегалната търговия с горива, която през 2018 г. е генерирала оборот около 600-700 млн. лв.

Нарастват доходите и от наркоразпространение и стигат до 450 млн. лв. Отчита се увеличение на киберпрестъпленията, които ще илюстрираме с един любопитен детайл - над 14 000 мобилни устройства в България са атакувани с цел достъп до банкови данни. Вътрешният пазар на секс услуги продължава да се развива и през миналата година е имал оборот от около 250 милиона лева. Още по-внушителен е външният пазар на секс услуги - 1 млрд лева.

13% от българите са признали, че поне веднъж са ползвали услугите на платената любов през миналата година. Почти половината от тях са ги търсили в интернет - чрез специални сайтове, приложения за запознанства и фейсбук. България се оказва и предпочитана дестинация за секстуризъм.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Т. нар. "уикенд туризъм" в резултат на това, че има евтини полети от Западна Европа и споделени услуги при наемите.

Днес трудно можем да говорим за монопол в този бизнес. Момичетата обаче трудно се справят сами в тази професия и търсят покровители, които да се грижат за едно от най-важните неща:

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Физическата защита на момичетата преди всичко от клиентите, но това води до различни други допълнителни форми на експлоатация на работещите в този сектор.

От центъра отчитат все пак и една положителна тенденция - насилието като метод за склоняване към проституция вече не е толкова често срещано.

Между 70 и 300 милиона лева варират оборотите от измами с европейски пари. Най-често злоупотребите са свързани с къщи за гости, саниране на жилищни блокове и чрез схемите за директни плащания. Над 35% от представителите на бизнеса в България пък смятат, че е необходимо се плати подкуп, за да се гарантира достъп до европейско финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу замърсяването на въздуха в София
Мерки срещу замърсяването на въздуха в София
Увеличение на пенсиите с 6,7% от юли е предвидено в бюджетната рамка догодина
Увеличение на пенсиите с 6,7% от юли е предвидено в бюджетната рамка догодина