НОВИНИ

Новият булевард във Варна пострада от силната буря

Първата по-тежка буря след откриването на новоизградения булевард "Васил Левски" във Варна му нанесе сериозни щети. В новото съоръжение са инвестирани над 110 милиона лева. Днес имаше проверка от общината.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
21:15, 22.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Най-големи поражения дъждът нанесе на новото кръгово кръстовище до автогарата в града. Там заради недовършени участъци по новия булевард "Васил Левски" се свлякоха земни маси, пропадна и стълб от уличното осветление. Той вече е премахнат от екип на противопожарната служба.

Христо Иванов, зам.-кмет на Варна: Дъждовната вода е проникнала по кабелите, които са успоредно на мостовите съоръжения и се е получило свличане на земното покритие.

Наводнен беше и участък от пътя в района на станалото вече популярно наклонено кръгово кръстовище, а колите там буквално плаваха във водата. Наложи се екип на "Гражданска защита" да помага на закъсал автомобил. В социалните мрежи се появиха гневни коментари, че новата канализация не е проектирана за пороен дъжд.

Христо Иванов, зам.-кмет на Варна: Не е сбъркана дъждоотводнителната система на бул."Левски", напротив, тя си отговаря на всички стандарти и норми за проектиране. Констатира се, че е затлачена в следствие на листа, клони, естествено от градушката вчера, имало е и пясъци."
;

Проверка установи, че запушени шахти са причината за частичните наводнения. Днес те бяха почистени от натрупаните наноси и листа. Специалисти огледаха всички критични пътни участъци , включително и по новия булевард. Предстои да се вземе техническо решение, за да не се наводняват улиците в бъдеще.

Христо Иванов, зам.-кмет на Варна: Проблемът е, че идват много по обем дъждовни води от териториите около бул."Левски". Това, което правим в момента допълнително, е пресичане на дъждовните води в Цветния квартал, в момента се монтират допълнителни решетки, дъждоотводнителни.

Булевард "Васил Левски" все още не е завършен и няма Акт 16. За да облекчи трафика в града, движението по него беше пуснато преди Великден, след като премиерът Бойко Борисов лично видя докъде са стигнали строителните дейности. Отстраняването на щетите след пороя снощи ще са за сметка на фирмата-изпълнител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за интензивни валежи и градушки e обявен в 9 области
Жълт код за интензивни валежи и градушки e обявен в 9 области
Холандски министър подаде оставка заради статистика за престъпления на бежанци
Холандски министър подаде оставка заради статистика за престъпления на бежанци