НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Куба се сближава с Европа

Раул Кастро избра Франция за първо посещение в Европейския съюз откакто е президент на Куба. За втори път след Иран, държава, която се опитва да излезе от изолация, избира Франция като първа спирка в Европа. На държавната вечеря в Елисейския дворец присъстваха режисьорът Коста Гаврас и диджеят и продуцент Давид Гета.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:08, 06.02.2016
Чете се за: 02:58 мин.
По света
седмицата куба сближава европа

На 1 февруари 84-годишният Раул Кастро стъпи за първи път на френска територия по време на официална визита. През 1995 г. неговият по-голям брат Фидел беше приет от Франсоа Митеран в Париж, но беше поканен от ЮНЕСКО.

Откакто пое властта от Команданте през 2006 г., Раул Кастро постепенно и непрекъснато открива Куба за света и се стреми да отвори света за Куба.

Централизираната доскоро кубинска икономика започва да следва пътя на всички бивши социалистически страни, макар и на острова все още да управлява една партия.

Облекченията и частичната отмяна на някои американски санкции са факт - чартърни полети, пощенски връзки, но основната пречка пред Куба - американското ембарго от 1962 г,, подсилено от закона Хелмс-Бъртън през 1996г., остава.

По този въпрос Хавана получи силна подкрепа от Париж. Президентът Франсоа Оланд директно се обърна към Раул Кастро в изявлението си на съвместната пресконференция.

"Франция винаги е била убедена , че въпреки международното напрежение, довчерашната студена война, е имало една необходимост, тази от отмяната на ембаргото и следователно края на блокадата. Това е посланието, което исках да изразя, когато бях в Хавана. Това е посланието , което изпращам днес. Това ембарго, таза блокада сега трябва да бъде премахната, за да може Куба да заеме мястото си. Това е и волята на тази страна, на международната общност. Така че, президентът Обама, който направи многобройни жестове към Куба, трябва да продължи така че тази останка от студената война да изчезне", бяха думите на Оланд.

;

Финансовата блокада на Куба е основното препятствие за развитието на нашата страна, каза Раул Кастро.

" Приветстваме желанието, изразено от френските власти да са редом с нас и да участват активно в плановете за икономическо и социално развитие на Куба. Ние също така благодарим на Франция за решаващата роля, която изигра за отварянето на нова фаза в отношенията между Европейския съюз и Куба, на базата на уважение и взаимност, особено що се касае до преговорите за споразумението за политически диалог и сътрудничество в процеса , започнал през април 2014 година и който е в напреднала фаза.", отговори кубинският президент.

На вечерята в Елисейския дворец бяха поканени политици и звезди от развлекателния бизнес - световноизвестният диджей Давид Гета , режисьорът Коста Гаврас, който живее във Франция, певицата Барбара Хендрикс, водачът на Лявата партия Жан-Люк Меланшон, но и Мариз Волински, вдовицата на карикатуриста Жорж Волински, убит при атентата срещу сатиричното издание Шарли Ебдо през януари 2015г.

Двете страни поляха с шампанско сериозни бизнес договорености. Париж и Хавана подписаха редица споразумения в транспорта, туризма,търговията, възобновяемите енергии.

Раул Кастро :" Изразяваме желанието си да разширим и разнообразим двустранните отношения с Франция във всички области - политика, икономика, търговия, финанси, университетски и културен обмен".

И един допълнителен жест на Париж към Куба след сключването на 12 декември 2015 г. на споразумение за кубинския дълг към кредиторите от Парижкия клуб.

Куба дължи близо 15 милиарда евро на кредиторите си. Те не се изплащат от 1986г. Клубът се отказа от 10 милиарда евро, натрупани от лихви.Сега Хавана ще плати само 4.5 милиарда евро в период за 18 години.Част от парите ще се върнат под формата на програми за развитие в островната държава.

Франция е най-големият кредитор на Куба. От дължимите пари се създава френско-кубински фонд от 212 милиона евро. С него частично ще се финансират съвместни проекти в Куба.

В момента най-големият търговски партньор на Куба е Венецуела.

По парливия въпрос за човешките права в Куба , Оланд беше лаконичен:

- Не сме избегнали никаква тема както в политически така и в икономически план, включително правата на човека, - увери той.

Големи френски компании като Pernod- Ricard, която от 1913г. съвестно с кубинската държава произвежда ром Havana Club International и хотелиерската верига Accor присъстват от години в Куба.

Раул Кастро участва в провалилата се атака срещу казармата Монкада през 1953г., но според него подобни действия вредят на каузата на партията. През 1955г., след като са помилвани от Батиста, Раул и Фидел се установяват в Мексико. Именно Раул среща Че Гевара - бъдещата икона на кубинската революция. Двамата изпитват възхищение към Съветския съюз и споделят общи виждания. Раул представя аржентинеца на брат си.

Фидел Кастро обявява революцията за комунистическа едва през 1961г, под давлението на брат си. Раул е назначен за военен министър на 16 октомври 1959г. Остава на този пост до 2008г. Прави от армията стълб на кастристката власт. През 1989 г. смята , че трябва да премахне корупцията сред военните и решава смъртната присъда на генерал Арналдо Очоа, виден съратник на Фидел, герой от революцията.

През 2006г. Лидер Максимо предаде всички пълномощия на по-малкия си брат заради влошено здраве. По това време Куба е изолирана тотално. Функционират само армията и туризмът, ръководен от военните. Шансът на Раул Кастро е избирането на Барак Обама за президент на САЩ през 2008 година, няколко месеца след като замества Фидел начело на държавата. Погребението на Нелсън Мандела пет години по-късно в Южна Африка стана повод за кратка, но много символична среща между двамата лидери.

На 3 юни Раул Кастро ще навърши 85 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОТ СЕДМИЦАТА: Кампания в Европа срещу недекларираната работа
ОТ СЕДМИЦАТА: Кампания в Европа срещу недекларираната работа
В БЛОГА: Най-голямото шоу на планетата
В БЛОГА: "Най-голямото шоу на планетата"