Във Велинград привличат гости от страната и чужбина с кулинарен фестивал "Гурме фюжън и Родопите". Той има за цел да популяризира автентичната българска храна от този край. Организатор на събитието е сдружението на професионалните готвачи във Велинград.
Готвачи от цялата страна за втори път си дадоха среща на централния площад във Велинград.
Кирил Спасов – председател на Chef’s Club Velingrad: Тази година сме заложили на повече презентации, демонстрации, защото хората искат да видят нещо ново и различно. По този начин повишаваме и културата на готвачи и любители готвачи.
Най-добрият пицар в страната за тази година показа технологията за класически пици и пица акробатика. Щандът на сладките изделия също привлече вниманието на присъстващите. Новото във фестивала е българският мотив.
Ивайло Димитров – вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи: Както в модата, така и в кулинарията си има тенденции и когато спазим тези тенденции и запазим автентичния български вкус, става нещо невероятно. Ние като българи трябва да имаме малко по-голямо самочувствие за нашата храна. Това е нашата основна цел на готвачите в България.
Шеф Димитров е убеден, че с малко повече маркетинг и реклама българската кухня ще намери своето достойно място на европейската и световна сцена. Това доказа и състезанието "Най-добър готвач на курорта". За 2 часа участниците трябваше да приготвят предястие и основно ястие с продукти от Родопите, с акцент агнешко, телешко и манатарки.
Станислава Калайджиева: Ще направя фюжън салата с козе сирене, запечени ядки, портокалова редукция, чипс от ревен и бонуси от мен.
Гостите на кулинарния фестивал във Велинград имаха възможност да опитат от всичко, приготвено пред очите им.
Кметът на столичния район "Люлин" предлага намаляване на такса смет за 2026 г.
Украйна се отказва от членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност от САЩ и Европа
С 20% по-големи кредити са изтеглили българите през първите 9 месеца на годината