Във Велинград привличат гости от страната и чужбина с кулинарен фестивал "Гурме фюжън и Родопите". Той има за цел да популяризира автентичната българска храна от този край. Организатор на събитието е сдружението на професионалните готвачи във Велинград.
Готвачи от цялата страна за втори път си дадоха среща на централния площад във Велинград.
Кирил Спасов – председател на Chef’s Club Velingrad: Тази година сме заложили на повече презентации, демонстрации, защото хората искат да видят нещо ново и различно. По този начин повишаваме и културата на готвачи и любители готвачи.
Най-добрият пицар в страната за тази година показа технологията за класически пици и пица акробатика. Щандът на сладките изделия също привлече вниманието на присъстващите. Новото във фестивала е българският мотив.
Ивайло Димитров – вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи: Както в модата, така и в кулинарията си има тенденции и когато спазим тези тенденции и запазим автентичния български вкус, става нещо невероятно. Ние като българи трябва да имаме малко по-голямо самочувствие за нашата храна. Това е нашата основна цел на готвачите в България.
Шеф Димитров е убеден, че с малко повече маркетинг и реклама българската кухня ще намери своето достойно място на европейската и световна сцена. Това доказа и състезанието "Най-добър готвач на курорта". За 2 часа участниците трябваше да приготвят предястие и основно ястие с продукти от Родопите, с акцент агнешко, телешко и манатарки.
Станислава Калайджиева: Ще направя фюжън салата с козе сирене, запечени ядки, портокалова редукция, чипс от ревен и бонуси от мен.
Гостите на кулинарния фестивал във Велинград имаха възможност да опитат от всичко, приготвено пред очите им.