В добричкото село Кранево се провежда второто издание на фестивала на цацата, който продължава и утре. Най-малката черноморска риба привлече много туристи в курортното селище. Организаторите са подготвили кулинарни демонстрации, състезания по чистене на цаца и надпиване с бира, както и концерти на популярни български и чуждестранни изпълнители.
Миналата година гостите на фестивала изядоха около 6 тона цаца. Сега за три дни се очаква това количество да надхвърли 8 тона. Според организаторите най-важното за вкуса на цацата е да бъде прясна и добре почистена. И посетителите можеха да покажат уменията си по подготвянето на рибата за тигана. Най-добре със задачата се справи варненката Ивелина Нишанова.
Само за час и 10 минути свърши прочутата рибена чорба на кмета. А количеството ѝ никак не беше малко – 10 казана или повече от 1 500 порции.
Румен Николов – кмет на село Кранево: За моята рибена чорба в суров вид рибата беше около 200 килограма, почистена е около 160 килограма – сложихме чисто месо.
Кметът все пак призна, че не е правил сам рибената чорба.
Румен Николов – кмет на село Кранево: Аз пълних казаните с маркуча и с това приключва моето участие.
Тази компания е дошла от Варна специално за кметската рибена чорба.
Радослав Владимиров: Не можахме да се доберем до чорбата на кмета. Свърши преди да стигнем до нея.
Затова обаче момчетата и момичетата не пропуснаха да опитат пържената цаца.
Павел Иванов: Не съм по цацата, но все пак е фестивал на цацата, трябва да я уважим.
С този фестивал хората от Кранево се надяват да популяризират селото, в което да идват все повече туристи.