НОВИНИ

Автоматизирани системи за онколекарствата?

До 1 януари 2018 година всички болници трябва да въведат автоматизарани или полуавтоматизирани системи да дозиране на онколекарствата. Те според касата, гарантират на пациентите че получават абсолютно точно нужните медикаменти и дават възможност за по-добър контрол. Какви са ползите от въвеждането на автоматите и защо се бави - репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:12, 10.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Отчитането на опаковки в найлонови пликчета за всеки пациент би трябвало вече да е в историята. Но не е. Защото почти никой не е въвел автоматизирана система в дозиране на лекарствата.

Димитър Петров - зам. управител на НЗОК: Лекарствата, които се разтварят във вид на разтвори се програмират компютър изчислява необходимите дозировки т.е. флакони те се зареждат, смесват се без човешки фактор, без допир. И излизат във вид на разтвори, със съответните баркодове.

Подобна автоматизирана система дава възможност на болниците по-добре да планират и да използват ефективно лекарствата. Или да се избегне изхвърлянето на остатъчни количества. Което рентира инвестицията, от поръдъка на 200 хиляди лева.

Димитър Петров: Ние сме говорили фактически с болнични фармацевти то от там тръгна и идеята че се изхвърлят около 20-30 процента количества.

Автоматът осигурява също така абсолютна точност в дозирането на лекарствата и свежда риска от човешка грешка до нулата и е гаранция, че наистина е използван нужния и отчетен медикамент, а не отклонен за паралелна търговия.

Димитър Петров: Такава система оставя запис. Това, което е вложено в нея и това, което излиза като готови разтвори за вливания.

По-големите възможности за контрол от страна на касата обяснява и известното нежелание за въвеждането на роботите. От всички болници в София, само Сити клиник има, при това изцяло автоматизирана система. А тя е предвидена в Националния рамков договор за тази година. Но вероятно всички ще използват крайния срок посочен там - 1 януари 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът пусна под гаранция петима от задържаните от ДАИ - София
Спецсъдът пусна под гаранция петима от задържаните от ДАИ - София
Един месец ще продължи разследването на катастрофата с хеликоптер в Черно море
Един месец ще продължи разследването на катастрофата с хеликоптер в Черно море