НОВИНИ

Съдиите изслушват кандидатите си за следващия ВСС

Съдиите избират своите представители в следващия Висш съдебен съвет. За 6 места - се борят 27 кандидати. И по време на кампанията и дните непосредствено преди избора - не минаха без скандали. Вчера беше изнесена информация, че административни ръководители са раздавали списъци с фаворити сред кандидатите.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:35, 10.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Предстои избор, който ще определи облика на системата за следващите пет години - каза в речта си пред събранието шефът на Върховния касационен съд.

Лозан Панов - председател на ВКС: Ако съдът е черният дроб на общественият организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Каквито и да са критиките към съдебната система, нейните недостатъци са най-доброто извинение на политиците, че нещата не вървят, защото съдебната система не работи. Затова отказват да я оправят, защото тя винаги е била най-добрата изтривалка.
Георги Колев - председател на ВАС: Има редица други форуми, където могат да бъдат поставяне морални послания, още повече морални послания, които са със спорно съдържание. Не позволявайте да ви убеждават, че сте на такова равнище, че следва да има лечение на цироза.

Според Колев, информациите за списък с фаворити не са верни. А писмото от Върховния административен съд с конкретна кандидатура - било чисто организационно. Панов коментира, че не е важно дали са спускани имена, а дали съдиите ще се повлияят от тях. Информация за списъци се появи в Благоевград и София.

Стефан Милев - и.д. председател на СРС: Да даде листче на съдия, това ли е нивото на интелект, което смятате, че имат колегите? Като магистрат съм коментирал с множество колеги кой от кандидатите може да бъде подкрепен и кой не, което е в правата на всеки едни съдия.
Пламен Дацов - съдия в САС и кандидат за ВСС: Няма забрана - да кажем: идете разпространявайте списъци или листчета с определени имена, но то се подразбира, че не е редно това да се случва. Защото не е морално такова поведение.

Изборите за Висш съдебен съвет бяха посочени от Брюксел като ключов тест за напредъка на страната ни в област правосъдие. Съдиите ще гласуват след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​С военен церемониал ще бъде почетен загиналият пилот Георги Анастасов​
​С военен церемониал ще бъде почетен загиналият пилот Георги Анастасов​
Стенограмата за КТБ: Партиите се разбират на цената на парламентарни избори
Стенограмата за КТБ: Партиите се разбират на цената на парламентарни избори