НОВИНИ

Челе ди Булгерия пази спомена за прабългарите в Италия

Къде са живели прабългарите по земите на днешна Италия? Страстта към историята за втора поредна година отведе много наши сънародници в италианското градче Челе ди Булгерия. Предполага се, че през 7-ми век братът на хан Аспарух - хан Алцек стига до планината, която днес носи името Булгерия. За да се съхрани спомена за прабългарите от този район, точно преди година беше издигнат първия паметник на български владетел извън пределите на нашата страна - на хан Алцек. Репортаж на Биляна Бонева и оператора Недялко Данов.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:33, 10.06.2017
22419
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Челе ди Булгерия умее да съхранява историята. Живописното градче в подножието на планината Булгерия от 14 века пази спомена за прабългарите по тези земи.

Българите отново последваха хан Алцек до земите в днешна Италия. Поводът този път беше една специална годишнина.

Година първа от издигането на паметника на хан Алцек в Челе ди Булгерия. Събитие, в което се включиха фолклорни групи от нашата страна и бяха представени демонстрации по средновековни бранни изкуства.

Марин Райков, посланик на България в Италия: Тук все повече и повече идват българи, не само заради невероятната красота на този бряг, мястото където планината България се спуска в морето, но също така бих казал заради изключително сърдечното отношение на местните италианци

Със заразителна любознателност жителите на Челе ди Булгерия търсят измеренията на българското.

Джино Марота, кмет на Челе ди Булгерия: Бях в България и още като пристигнах имах усещането, че съм у дома. Природата е подобна на нашата. Открих много близки черти между българите и италианците.

Водени от страстта към историята - към Челе ди Булгерия се отправят и българи, които отдавна не живеят в България.

Борис Коларов, Лондон: В момента съм в Лондон. От около 6 години живея там... Във Фейсбук, в социалните мрежи видяхме и решихме да дойдем да видим паметника и да посетим градчето, да видим как са хората.
Радомира Николова, Лондон: Прекрасно градче, много гостоприемни и добри хора. Изключително много си приличат с българите.

В Челе ди Булгерия всеки открива свой път към историята и към българите.

Рафаелe Карели: Пътувах до България с велосипед с още шестима италианци. Страната ви е великолепна. А сега организирахме велообиколка на планината Булгерия.

Съвременната история за хан Алцек продължава. В местното училище започват да се изучават български език и български традиции.

Марин Райков: Това, което трябва да добавим е икономическите контакти към съзнанието за общия произход в миналото.

За дейността си кметът на Челе ди Булгерия получи почетния знак на българското Министерство на външните работи - Златна лаврова клонка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавров призова за преговори за успокояване на ситуацията около Катар
Лавров призова за преговори за успокояване на ситуацията около Катар
Нови краткотрайни валежи и гръмотевици в неделния ден
Нови краткотрайни валежи и гръмотевици в неделния ден