НОВИНИ

Един месец ще продължи разследването на катастрофата с хеликоптер в Черно море

Експерти от Военна полиция и командването на Военноморските сили участват в разследването на инцидента с хеликоптер „Пантер", който падна вчера след края на учението „Черно море - 2017". Състоянието на пострадалите - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов е стабилно. Командирът - капитан Георги Анастасов, почина в болницата. Със заповед на военния министър той беше посмъртно повишен в майор. До приключване на проверката останалите хеликоптери в авиобаза „Чайка" няма да летят. Според командването на флота няма причини за съмнение в качествата на хеликоптерите и в техническото състояние на падналата машина - ден преди инцидента вертолетът е изпълнил много по-тежки задачи.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
19:00, 10.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Разследването на инцидента започна веднага след изваждането на хеликоптера. Първият сигнал е подаден до командира на учението адмирал Чубенков.

флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия Бойни и спомагателни кораби: Вертолетът, отлитайки от мястото за изпълнение на бойната задача и прелитайки над и встрани от фрегата „Дръзки", има съприкосновение с гюйсщока - това е предната мачта.

От удара хеликоптерът губи устойчивост. Бързата реакция на пилота капитан Анастасов и на екипажите на близките кораби е предотвратила по-голяма трагедия.

вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: От момента на приводняването на вертолета - 12.30 ч., първият спасен е качен на борда на моторен катер 221 в 12.40 ч.

Двамата спасени пилоти, които се подобряват, също са дали информация за катастрофата.

Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната: Те потвърдиха действията на майор Анастасов и усилията, които той е положил да спаси екипажа и машината.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Той предприема най-правилния ход - да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипажа.

Според пилота Милен Хинтоларски, лошото време не е причина за инцидента.

Милен Хинтоларски, авиационен специалист: Ограниченията на вертолета са единствено до долна граница на облачността и до видимост за изпълнение на конкретната задача.

Експертна група вече работи.

контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили: На първо място, разбира се, това са технически мероприятия по проверка на летателната техника, която имаме. На второ място са организационни.

Вече е образувано и досъдебно производство, проверката трябва да приключи в рамките на един месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Автоматизирани системи за онколекарствата?
Автоматизирани системи за онколекарствата?
Корнелия Нинова коментира във Фейсбук думите на Борисов за КСНС
Корнелия Нинова коментира във Фейсбук думите на Борисов за КСНС