НОВИНИ

Кунева: На добър час на всички, на цяла България!

Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички, на цяла България, пожела Меглена Кунева от студиото на "Денят започва".

Росица Белева
от Росица Белева
07:45, 15.09.2016
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Със започването на мащабна реформа в образованието целта на Кунева била да не допуска хаос. Тя припомни, че февруари месец, когато е поела Министерството на образованието, е нямало стандарти, без които законът не можело да се приложи.

Учебните планове също не могат да се приложат без тези стандарти, допълни Кунева. В момента има 15 стандарта, три от тях не са необходими за започване на учебната година, а ще се обсъждат успоредно с бюджета на страната.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието: Ние успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината. Ако нещата вървяха бавно и без натиск, ние щяхме да имаме учебник по история в края на годината. Няма смяна на буквара, защото беше невъзможно да излезем с нов буквар. Спокойно, децата ще се научат да четат така, както поколения преди това и няма никакви основания за притеснение.

Министерството на образованието и учителите наистина извършиха подвиг, изтъкна Кунева. Да се подготвят 15 малки закона, плюс останалите наредби в рамките на няколко месеца, да се убедят издателите да работят денонощно, учителите да четат, за да оценят учебниците - всички показаха, че за българското образование са готови да направят много, подчерта Меглена Кунева.

Образователният министър внесе разяснение и по отношение на проблема с липсата на учители.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието: В началото на август наистина имаше 1400 свободни места за учители. Сега те са в пъти по-малко. До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 - за възпитатели в общежития и 36 за ресурсни учители. Излязлата информация за 1000 незаети бройки всъщност включва предучилищна възраст, хореографи, логопеди, психолози, т.е. нямаме 1000 липсващи учители.


Цялото интервю с Меглена Кунева може да гледате във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима загинали и 150 ранени при сблъсък на влакове в Пакистан
Шестима загинали и 150 ранени при сблъсък на влакове в Пакистан
114 души са загинали при катастрофи през лятото
114 души са загинали при катастрофи през лятото