НОВИНИ

Л. Павлова: Надявам се Българското председателство да се запомни като балканско

Надявам се Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да бъде запомнено като балканско, заяви министър Лиляна Павлова на срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС /КОСАК/ в София.

bnt avatar logo
от БТА
10:55, 22.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
павлова надявам българското председателство запомни балканско

Пред гостите беше показано кратко видео с четирите приоритета на Българското председателство на ЕС - европейска перспектива за Западните Балкани, повече сигурност и стабилност в силна и обединена Европа, дигитална икономика и бъдеще на Европа и на младите хора.

Страните от Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа и воля и най-вече от перспективата, че ако положат необходимите усилия да изпълнят критериите и ангажиментите, имат своя шанс за присъединяване към ЕС, посочи Лиляна Павлова. В същото време изключително важно за нас е тази европейска перспектива и подкрепа да не бъде разчетена като фалшиви обещания или като фалшив сигнал, че в рамките на следващите шест месеца държавите могат да получат дата за присъединяване и да подценят ангажиментите, които трябва да бъдат изпълнени, добави тя.

Павлова посочи, че европейската перспектива минава през честен план и анализ за всяка една от държавите. По думите ѝ процесът ще отнеме години. За стабилността и просперитета е важно да има добра свързаност на региона - транспортна, енергийна, образователна, дигитална, отбеляза още тя.

Лиляна Павлова открои някои от най-важните събития за следващите шест месеца, сред които срещата на върха ЕС-Западни Балкани /28+6/ на 17 май в София и поредица от дебати по новата Многогодишна финансова рамка. Тя отбеляза, че ще се обсъжда как да се постигне баланс при бюджет с минус 10-15 млрд. евро след излизането на Великобритания да се осигури подкрепа за традиционните политики като кохезионна и селскостопанска, но и да се адресират новите предизвикателства като сигурност, миграция и климатични промени.

Павлова посочи, че най-голямото предизвикателство пред ЕС е темата за сигурността, в частност сигурността на външните граници. По думите ѝ най-тежките дебати, които предстоят, са свързани с реформата на системата за убежище. Цифровият пазар е изключително важна тема, посочи още тя и добави, че българското председателство ще завърши с дигитална седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джони Деп и Том Круз с номинации за Златна малинка
Джони Деп и Том Круз с номинации за "Златна малинка"
Операция Маслинова клонка в Сирия
Операция "Маслинова клонка" в Сирия