Лавинната опасност остава висока

Планината може да бъде и опасно преживяване. Доказват го зачестилите през последните години инциденти от паднали лавини. И в момента опасността от лавини не е отминала, предупреждават от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Най-висока тя остава в Пирин и Рила. Сега обаче е и времето, когато спасителите се подготвят за различни ситуации, които зимната планина може да им поднесе. Цветелина Атанасова и Боян Петров участваха в учебна акция за спасяване при паднала лавина.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
09:31, 29.01.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Спасителната акция е организирана за минути - участниците - планински спасители, щатни и доброволци, и две спасителни кучета. Оказва се, че има свидетел на инцидента. Под снега са останали четирима.

Николай Димов - инструктор от ПСС към БЧК, ръководител на курса за лавинно спасяване: "Където има склон с някакъв градус и снежна покривка, винаги има някаква лавинна опасност".

Първата група заедно с ръководителя на акцията е с най-голяма отговорност - тя дава конкретната информация и взима решение за тактиката на спасяването.

Николай Димов - инструктор от ПСС към БЧК, ръководител на курса за лавинно спасяване: "Учим ги както на всички техники, както на организиране на една лавинна акция, както и на свойства и поведение на снежната покривка, защото ние сме върху едно състояние на водата, т.е. сняг и то е живо".

Усетът при попадение под снега е различен, казват спасителите. Той е специфичен и е важно ръката да свикне с вибрацията на сондата.

Захари Димитров - щатен планински спасител на база "Алеко": "Да припомнят, да опреснят информацията. Различно е когато докосваш земята, камък, дърво или пък човек. Обикновено при затрупан човек, усещането е на една вибрация, едно пружиниране".

В спасителната акция участват и две кучета. Статистиката на планинското спасяване показва, че понякога работа на куче в лавина може да се равнява на целодневно търсене на десетки спасители.

Екатерина Ковачева: "Много са факторите, които биха оказали влияние, моментно състояние, кучетата са жив организъм, те са като хората. Кучето ми и аз съответно на този курс видяхме как се работи с един екип за спасяване в лавини".

Познаване на района, опит, доверие, дисциплина и тишина са само малка част от условията за успешния финал. Този път той е учебен, но планинските спасители не се уморяват да напомнят да се следи за опасността от лавини на сайта на ПСС. А търсещите девствената планина да са оборудвани със сгъваеми сонда, лопата и лавинен предавател. Защото Статистическият шанс за оцеляване под лавина е само 15 минути.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Свещеници и психолози помагат на варненци
Свещеници и психолози помагат на варненци
Първата ни световна шампионка по парашутизъм навърши 80 години
Първата ни световна шампионка по парашутизъм навърши 80 години