НОВИНИ

Лед и наноси затлачиха устието на река Велека

Лед и наноси затлачиха устието на река Велека при Синеморец. Наложи се военните да взривят наносите. Нивото на реката рязко се повиши , вчера водите заляха част от пътя и имаше реална опасност Синеморец и Резово да останат откъснати от света. Реката остава под наблюдение, а пътното платно в района на моста е наводнено, но проходимо.

bnt avatar logo
от В.Григоров
17:45, 05.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Кметът на Царево каза, че рязкото повишаване на нивото на Велека и очакваното бурно време са го принудили да действа бързо. Той се обърнал за помощ към областния управител и военните.

Георги Лапчев, кмет на Царево: "За мен най-важен е живота и спокойствието на хората. Действахме при изключителен форсмажор и предотвратихме един истински колапс, в който щяха да изпаднат и двете населени места."

С помощта на сапьори от Военноморската база "Атия" снощи беше прекаран канал в затрупаното от пясък устие и бяха извършени контролирани взривове.

Сапьорите са успели да отворят устието на реката, за да може да спадне нивото. Тя в момента е замръзнала, а прииждащите води от Странджа вдигат нивото и вече са залели част от главния път, който води от Царево за Синеморец.

В Синеморец постоянно живеят 160 души, а хората тук много добре знаят, че ако пътя бъде залят ще минат седмици, докато нивото на реката спадне. Есенните бури допълнително натрупали пясък в устието и водата спряла да се оттича в морето, казват местните.

Тодор Влахов: "Поне на две-три години идват и го гърмят. Точно където трябва да се изтече водата."
Димитринка Петрова: "Да, почти винаги е ужас, когато е затворено устието, защото прелива на моста."
Тарас Шимански: "Ами притеснено е, защото не може да се пътува. Може да се наложи, някой да е болен, трудно ще е, трябва с някаква висока кола или пък с лодка, не знам..."

Тъй като устието на Велека попада в защитена зона "Странджа" днес от РИОСВ съобщиха, че са изпратили инспектори, които да проверят дали взривяването е предизвикало замърсяване на околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Странните творения на потребителската електроника
Странните творения на потребителската електроника
Хора на хемодиализа влизат превантивно в АГ болниците заради времето
Хора на хемодиализа влизат превантивно в АГ болниците заради времето