НОВИНИ

Лекари от Пазарджик се притесняват, че направленията ще намалеят

Не е изключено броят на направленията за преглед при специалист тази година да е по-малък от миналогодишния. Според Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пазарджик, до това ще се стигне, ако новият рамков договор от 1 април повиши цените на медицинските услуги. Според здравното министерство няма такъв сценарий.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:59, 09.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Бюджетът на здравната каса е от първи януари, но рамковият договор влиза в сила от април. Тогава ще се определят окончателно цените на медицинските услуги. Ако те се повишат, трябва да се реже от обема дейности, пресмятат лекари.

Д-р Красимир Кулински, предс. на сдружението на общопрактитуващите лекари в Пазарджик: Ако се увеличи цената на прегледа при специалист, броят на направленията регулярно ще спадне.

Това се отнася и за лабораторните изследвания. Хората с хипертония вече ще могат да ползват 2 безплатни прегледа по диспансерната програма, а не както досега 4. Според лични лекари разделянето на основен и допълнителен пакети и при джипитата няма да доведе до съществен ефект.

Д-р Красимир Кулински, предс. на сдружението на общопрактитуващите лекари в Пазарджик: Все едно от единия джоб да вземеш два лева и да ги сложиш в другия джоб. Ми те пак ще са си два лева, ти пак ще ги похарчиш.

Притесненията на пациентите обаче са свързани най-вече с получаването на лекарства чрез пръстови отпечатъци.

Иванка Сълкова: Сама съм и сега с тия отпечатъци аз, когато съм болна вкъщи, как ще дам на съседа да ми купи лекарствата. Нямам думи, нямам думи.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в Пазарджик увериха, че въпреки че окончателната картина за цени и направления ще е ясна през април, до тогава няма да има негативни последици за пациентите. Според здравният министър д-р Петър Москов обаче направленията тази година ще са повече, а не по-малко.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Държавата застава зад рязко повишаване на обема тази година - на направления, на високо специализирани дейности в доболничната помощ, т.е. на изследвания на прегледи при специалисти, на брой диспансерни прегледи. Това ще бъде, независимо от преговорите по рамковия договор, твърдата позиция на държавата и тя ще бъде наложена.

Увеличението на парите в доболничната помощ трябва да достигне до 40 млн. лева. Дали ще се случи, ще разберем през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Денят започва - да измерим байганьовщината
В "Денят започва" - да измерим байганьовщината
​Каналджии издадоха корумпирани граничари
​Каналджии издадоха корумпирани граничари