НОВИНИ

Зимните ни курорти - атрактивни и през лятото

Да, тази година зимните ни курорти са предпочитани и през лятото. В Боровец вече посрещнаха първите летни туристи, които търсят прохлада и развлечение. Днес беше открит и обновеният парк за планинско колоездене в Пампорово. Планинските курорти, освен сянка, предлага езда и риболов. Ето какви летни занимания можете да откриете в планината.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:47, 02.07.2016
Чете се за: 02:11 мин.
У нас
Банско

През последните години Банско стана известен не само като световен ски център, но и като предпочитана лятна туристическа дестинация. С богата културните програма и много фестивали, организирана от община Банско, курортът привлича български и чуждестранни туристи през най-горещите летни месеци - юли и август.

По 3-4 организирани туристически групи от страната и чужбина пристигат всеки ден в Банско. Туристи разказаха, че през лятото ги привличат еко маршрутите в Пирин планина.

Планините са очарователни не само прeз зимата, имат какво да предложат и езерата, които има и пътеките, тези които планинските пътеки.

Очаква се до две седмици да бъде пусната една от големите атракции 350-метрова водна пързалка на Бъндеришка поляна. А сега много български туристи пристигат в Банско заради летните театрални празници.

Марин Бистрин, председател на Туристическия бизнес в Банско: След няколко дена имаме изключително модерен "БАНСКО Биит", след това традиционният Джаз фестивал, след това бохеми, така че програмата е богата.

Още сега в хотелите се правят резервации за дните от 6-ти до 13 август, когато ще се проведе международният Джаз фестивал, който всяка година привлича стотици гърци, англичани и българи-любители на джаз музиката.

От туристическия бизнес в града казаха, че заради изгодните летни оферти в хотелските комплекси за по 2-3 седмици са настанени много гости от Македония, Русия и Финландия.



;
Боровец

Старт на летния сезон в зимните ни курорти. В Боровец вече посрещнаха първите туристи, търсещи прохлада и развлечение. Днес бе открит и обновеният байк парк.

409 метра е денивелацията на най-трудното трасе на байк парка в Боровец. И докато през зимата това е царството на скиорите, през лятото пистата Червено знаме принадлежи на колоездачите.

Христо Станков: Трепач, убийствено.

БНТ: Изморен сте?

Огнян: Ами да, малко объркахме една пътечка, но трасетата са подготвени перфектно .

Владимир: Събрахме се да покараме два дена, да видим как са нещата, да открием летния сезон. Малко време с приятели, да се видим сред природата.

Марин Гергинов: Аз карам по начинаещите трасета. Но има и трудни, които не ги пускам, пробвах ги, но са тежки за мен.

В курорта откриваме и Виктор Варошкин - един от двамата българи, които първи стъпиха на върха Серо Торе в Патагония.

Виктор Варошкин - алпинист: Гледам ги със страхопочитание, тъй като съм минавал по трасетата им, и да си призная честно пеша едвам ги слязох, не мога да си представя как тези момчета ги пускат с колелата.

Това лято в Боровец залагат на екстремните спортове. Скално катерене, хайкове, полети с парапланер. Катереното обаче е безкомпромисен спорт и всяка грешка се заплаща скъпо, предупреждава ни алпинистът Виктор, който вече разучава новите зимни трасета за фрирайд.

Виктор Варошкин - алпинист: Има един характерен "геройски период" за всички по-неопитни катерачи. Съветвам ги да го избегнат като използват услугите на водачи и на хора, компетентни лица, които да ги въведат постепенно в спорта.

Тази година Боровец чества своята 120-годишнина и от курорта обещават, че са помислили как да зарадват туристите от всички възрасти.


;
Пампорово 

Атрактивни вело и еко маршрути са акцентът в Пампорово за летния сезон. Една от най-големите атракции в курорта е най-бързо развиващия се парк за планинско колоездене. Предлагат се общо 30 километра маркирани вело трасета, подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти.

Напливът от туристи се очаква в средата на месеца, когато ще се проведе Роженския събор и в Пампорово хотелите вече са резервирани. Очакват се основно българи, но и гости от съседните Гърция и Турция, организирани групи, спортни клубове.

За сезона се предлагат както тридневни уикенд пакети, така и по-дълги седмични почивки, разнообразени с различни атракции. Предвиждат се екскурзии до природни забележителности, пешеходни турове, риболов, конна езда. В края на август Пампорово ще бъде домакин на големия финал в най-популярното състезание по форкрос в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасяват по петима на ден в басейните
Спасяват по петима на ден в басейните
Броят на жертвите от атентата на летище Ататюрк достигна 45 души
Броят на жертвите от атентата на летище Ататюрк достигна 45 души