НОВИНИ

Само четири са работещите улични телефони в Пловдив

След сигнал на наши зрители проверихме работят ли обществените телефони в Пловдив. Както знаете, според закона, такива телефони трябва да има, за да са в помощ в случай на екстремна ситуация. Въпросът обаче е не само да ги има, но и да работят, така че гражданите да ги ползват при необходимост.

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 02.07.2016
5473
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

За да се спазват нормативните документи за жителите на Пловдив трябва да има 220 обществени телефона. И не само да ги има, но и да работят. От община Пловдив са преброили 4 работещи автомата.

Розалин Петков - заместник-кмет на Пловдив: "За мое учудване има такива телефони. На Пощата има един на входа от Тримонциум, в Окръжна болница на двата входа и в голямата чакалня на Централна гара".

Нашата проверка установи, че работещите обществени телефони не отговарят на изискванията за достъпност за хора с увреждания и не могат да набират никакви номера ако нямате фонокарта:

"Това е нещо допотопно или хора нямат да го поддържат или по-хубаво да го махнат. Разбираш ли или да направят нещо, което да върши работа".
;

Използването на обществените телефони вече е рядкост заради мобилните апарати, които са в ръката на почти всеки българин. Те обаче са нужни по време на бедствия, екстремни ситуации за известяване на органите на реда и при нужда от медицинска помощ, ако има срив на мобилните мрежи. В Пловдив възможностите са ограничени.

Ако сте жадни или няма какво да обуете, можете да ползвате услугите на телефонните кабини в Пловдив.

Обществените телефони могат да набират спешния телефон 112, без да ползвате монети или карта, но повечето апарати са повредени така, че е въпрос на късмет да повикате помощ. Апаратите също така не връщат монетите, дори и да не проведете разговор. Намирането и закупуването на фонокарта също е приключение с неизвестен край - продават се само в Централната поща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно равнище на миграцията от ЕС в Германия
Рекордно равнище на миграцията от ЕС в Германия
В Охайо дадоха начало на празненствата за Деня на независимостта
В Охайо дадоха начало на празненствата за Деня на независимостта