НОВИНИ

Левски "вихър от светлина"

В тези дни преди 19 февруари - Денят на обесването на Апостола - търсим образа му навсякъде, наоколо. И днес го откриваме за вас пресъздаден от известната наша художничка, Лили Димкова - дъщеря на Лечителя Петър Димков. Мнозина са рисували Левски. Но не случайно той е сред подбраните портрети в изложбата "Левски - символ и епоха" в Националната галерия, която продължава до 20-ти март.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:23, 16.02.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още
левски вихър светлина

Тя рисува все образи на духовни личности, които прозират през пластовете на времето.

Лили Димкова: "Аз мисля, че тези образи, които съм рисувала ние можем да съхраним, много са останали в забвение, но трябва да ги възродим ...това са титани на духа, за това съм рисувала тези титани именно на духа, като Паисий, като Левски, като Ботев, Вапцаров..."

Усетих Левски като огнен вихър от светлина - живота му, делото му, целите му - сподели и ни каза Лили Димкова. Сигурно защото за нея и Земният и Големият свят са "Светлина и движение". А Левски е най - светлият образ от великите българи, които тя рисува - символ на един велик идеал и саможертва в живот посветен на другите.

Твори портрета през 1981-ва. За 1300-годишнината от основаването на българската държава. В очите му търсих изключителната духовна сила, която той излъчва. Портретът на Левски заедно с портретите на баща ми и майка ми присъстват във всички мой изложби в десетилетието и в България и в чужбина, каза тя.

И отново ще виждаме портрета на Васил Левски, защото Лили Димкова и в момента подготвя изложби. За юбилейната 130-годишнина от рождението на баща си Петър Димков. Иска да ги покаже във Варна, където той много е работил и в Преслав, където се ражда богомилството у нас от Боян Мага и поп Богомил. И у нас и в света са познати циклите и за богомилите, нашите светии, шестата раса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златев отхвърли обвиненията за връзка с фирмите около магистрала Хемус
Златев отхвърли обвиненията за връзка с фирмите около магистрала "Хемус"
Москов се среща с депутатите от ГЕРБ
Москов се среща с депутатите от ГЕРБ