НОВИНИ

Лимитите на болниците са незаконни според Върховния административен съд

Върховният административен съд отмени решение на надзора на Здравната каса от 2015 година, с което се въвеждат допълнителни ограничения в бюджетите на болниците.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:02, 16.01.2018
Чете се за: 01:54 мин.
Още

Според Съда надзорът на Касата няма право да налага лимити, различни от тези в закона за бюджета на касата. Според Лекарския съюз това дава основание на много болници да заведат дела да им се изплатят надлимитните дейности за 2015 година. От Касата обаче смятат, че тази година са платили на болниците много повече, отколкото е определил законът и не дължат никакви суми.

2015 година наздорът на касата решава, че болниците ще получават 90 процента от парите, които са взимали предната година. За съда това е превишаване на правомощията на надзора.

адв. Христина Николова, Център за защита правата в здравеопазването: Надзорният съвет на касата няма право, той не е компетентен да взима такива решения. Това е единствено в компетентността на народно събрание, тъй като именно Народно събрание определя бюджета на всяка една държавна институция, включително и на касата.

От решението на Съда става ясно, че надзорът има право да разпределя парите на болниците единствено в рамките на лимита, който е приет от парламента. Но не и за определя нови размери, в случая по-рестриктивни. В началото на 2015 година председател на надзора на касата е Кирил Ананиев, сега здравен министър. Негов съветник е Жени Начева, сега заместник -министър. А лимитирането на болниците от страна на надзора продължава и до сега - твърди бившия подуправител на касата. И това,според него, е една от причините с управителя д-р Глинка Комитов да напуснат касата.

;
д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК: Това решение беше едно от най така деформиращите здравноосигурителния модел. От тогава пациентите вместо парите да следват тях, пациентите се съобразяват с дадените лимити на болници.

Според Лекарския съюз, всички болници сега могат да изискат чрез съда дължимите надлимитни средства, включително и отговорност за причинените им вреди, но стига да докажат претенциите си. Според д-р Петров за 2015 та година неплатените надлимитни средства са 52 милиона. Без лихвите.

Тоест, нищо в тази година надлимитно не се е плащало.

адв. Христина Николова, Център за защита правата в здравеопазването: Не се е плащало да. Има единици които са платени, повечето не е платено.

От касата, обаче, твърдят че решението на съда няма да има никакви последици. Според тяхната сметка, за цялата година касата е платила на болниците 170 милиона повече от заложеното в бюджета. А според заместник- здравния министър Жени Начева, целта на лимитирането в началото на годината е да се създаде допълнителен резерв на касата. Все още не е ясно дали решението на ВАС ще доведе до каскадни дела, част от проблема е късното произнасяне по казуса.

адв. Христина Николова, Център за защита правата в здравеопазването: Доста закъсняло правосъдие. Което няма как да не наведе на мисълта дали не е нарочно забавяне защото не може едно решени на надзора, което има действие една година да има произнасяне по него две години след като е приключило своето действие.

Не е работа на касата да бюджетира и да определя болнични лимити, защото това крие корупционен риск - твърди бившият подуправител на касата.

;
д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК: Аз даже ще използвам случая ще попитам Жени Начева тя в качеството си на съветник преди да стане заместник министър променяла ли е бюджети на болници т.е. в посока увеличаване или намаляване еднолично с имейли към служители на касата.

Жени Начева обясни в разговор по телефона, че подобно твърдение е обидно и нелепо, наздзорът на касата е колективен орган и никой там не може да взима еднолични решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по околната среда в Софийска община се събира за Витоша
Комисията по околната среда в Софийска община се събира за Витоша
5 златни медала донесоха българските математици от Олимпиадата в Казахстан
5 златни медала донесоха българските математици от Олимпиадата в Казахстан