НОВИНИ

Какво е ПЕСКО? България в общата европейска отбрана

България ще участва в три проекта за повишаване на бойните способности на Въоръжените сили по линия на общата отбрана на ЕС. Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, по-известно като ПЕСКО, беше активирано през декември от министрите на отбраната на ЕС. Именно по време на Българското европредседателство ще започнат да се реализират първите съвместни проекти за модернизиране и повишаване на бойните способности на армиите на Съюза.

Александър Марков
от Александър Марков Станислав Златев
19:50, 16.01.2018
5636
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

ПЕСКО, или Постоянното структурирано сътрудничество, е всъщност разработването на общи проекти за закупуване на въоръжение и модернизиране на националните армии на страните в ЕС.

ПЕСКО беше създадено с Договора от Лисабон през 2009 г., а официално беше активирано в края на 2017-а. От 28 страни-членки, в ПЕСКО участват 25, като България е една от тях.

;
Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната - Чрез Постоянното структурирано сътрудничество се цели създаването на най-съвременни способности на ЕС, не се групираме за някакви остарели способности - да ги обединяваме, а се групираме да развием проекти и да създадем бойни платформи и способности, които са на световно ниво. За тези шест месеца ние сме реално първото Председателство, което стартира изпълнението. Естонското председателство реално завърши нотификацията и съгласието 25 държави членки от ЕС още в началото да стартират участието си, а сега ние трябва да го придвижим като практика.
;

Принципът на участие в ПЕСКО е следният: всяка страна отделя финансов ресурс. Ако изпълнява критериите за участие, участва. В момента, в който спре да изпълнява критериите, е предвиден механизъм за изключване. И именно това е голямата разлика с НАТО, където механизъм за изключване няма, въпреки че много страни-членки не изпълняват задълженията си за повишаване разходите за отбрана до 2% от БВП.

;
Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната - Постоянното структурирано сътрудничество и способностите, които създаваме по линия на ЕС с него, по никакъв начин не подменят и не дублират задълженията на държавите-членки от ЕС, които са същевременно и членки в НАТО. Ние сме малка държава, не можем да си позволим с един бюджет да изграждаме отделно ангажименти и способности към НАТО, и отделно ангажименти и способности за Европейската отбрана.
;

За да разработва общи отбранителни проекти, правителството прие Национален план за повишаване разходите за отбрана, където е записано, че до 2024 г. разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП, или 2,8 милиарда лева, при 1,6 милиарда сега.

;

Първият е Проекта за развитие на системите за морско наблюдение, в който участват и Гърция и Румъния. Вторият е Проект за изграждане на логистични хъбове и в България, които да подпомагат придвижването на съюзни войски. И третият е Проектът за свободно преминаване на границите - по-бързо придвижване на съюзни войски през националните граници при облекчени митнически и гранични процедури. Нещо като "Военен Шенген".

;

Важно е да кажем, че придобитите общи отбранителни способности в ПЕСКО ще могат да се използват при поискване от Европейския съюз. Колко важно е ПЕСКО за България стана ясно и на последния Консултативен съвет за национална сигурност, където бяха приети решения за изготвяне на проекти и Пътна карта за участието на България.

;

До момента са обявени 17 проекта за модернизиране на армиите и изграждане на общи отбранителни способности. България участва в 3 от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Пловдив играят хоро в голямото междучасие
Ученици от Пловдив играят хоро в голямото междучасие
Здравната каза в Русе прекрати договор с лекар, отчел неизвършена дейност
Здравната каза в Русе прекрати договор с лекар, отчел неизвършена дейност