​Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват туризма в Ахтопол

Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват интереса на туристите към Ахтопол. Кметът на града Станислав Димитров отчете в края на летния сезон причините за липсата на повече туристи. Според него, решаването на двата проблема е решаващо за икономическото развитие на района

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
09:55, 07.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

За втора година без банкови услуги през зимния сезон остават повече от 1000 жители на Ахтопол, както и на съседните села Синеморец, Резово и Варварa. Голяма част от тях са пенсионери. Местните хора и бизнесът недоумяват как това е допуснато. За всяка финансова операция трябва да се ходи до Царево.

Елена Стоянова: Човек трябва първо да загуби от времето си, да си осигури транспорт и трябва да се съобрази естествено с работното време на банката, естествено, което е през работно време, естествено. И за работещите в града за да отидат да ползват услугите на банката, това означава загуба на работно време.
Георги Николов: Бизнесът не може да се управлява, парите и да ги вкарва в банка, независимо за какво става въпрос.

Разговорите продължават, но банковите институции нямат интерес да отварят клон в малко селище, обяснява кметът Станислав Димитров.

На километър южно от Ахтопол във водите на залива Св. Яни се вижда другата болка на града - липсата на пречиствателна станция. А оттам минава туристически маршрут. Районът е част от парк "Странджа" и зона от "Натура 2000".

Владимир Димитров - председател на сдружение "Зелена Странджа": Миризмата е ужасна и когато през активният сезон градът е пълен с туристи, дебитът на тръбата е доста по-голям, освен миризмата, водота в морето също е оцветена в оранжево-жълти-кафеви нюанси.

Бетоновия колектор е с дебит около 70 литра в секунда. Теченията разнасят отпадните води към река Велека и така е от близо 40 години. Екоинспекцията в Бургас постоянно налага санкции, но това с нищо не променя ситуацията. Проектът за воден цикъл на града е замразен.

Станислав Димитров - кмет на гр. Ахтопол: През 2016 след запитване от община Царево стана ясно, че в Ахтопол няма как да бъде изградено пречиствателно съоръжение и изграден такъв воден цикъл.

Защо?

Станислав Димитров - кмет на гр. Ахтопол: Ахтопол попада под 2000 жители ръст население и поради тази причина.

При положение, че има изготвен проект за пречиствателно съоръжение, сега кметът а Ахтопол се надява държавата да подпомогне изграждането му. Надежда дава и обещанието на екоминистерството, което се ангажира да финансира проекти в малките черноморски общини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Голям пожар унищожи складове в Русе
Голям пожар унищожи складове в Русе
Плевенски ученик с престижно класиране в състезание за млади учени
Плевенски ученик с престижно класиране в състезание за млади учени