НОВИНИ

Протест срещу мюсюлмански молитвен дом в столичния квартал "Люлин"

Десетки граждани протестираха против мюсюлмански молитвен дом, който се помещава в стопанска постройка в столичния квартал "Люлин". Хората се притесняват от проповядване на радикален ислям в помещението. От Главното мюфтийство репликираха, че на посочения адрес има редовно регистрирано мюсюлнанско настоятелство. Кметът на район Люлин обаче посочи, че предназначението на въпросната постройка не е сменено от склад на молитвен дом в нарушение на два градоустройствени закона.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:22, 18.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Обедно време. Паркингът пред столичен хипермаркет се пълни с протестиращи с български знамена. Сред тях представители на ВМРО и Атака. А в частната постройка, която предизвиква гнева им, влизат мюсюлмани за молитва. Сред тях и хора, докарани с дипломатически автомобили.

- Защо протестирате?

- Защото съм баща на 2 деца и не искам да ги хванат от улицата и да ги бутат по такива нелегални свърталища и да ги облъчват.

- Този храм не е упоменат в сайта на Главното мюфтийство на страната.

От Главното мюфтийство обясниха, че на адреса на спорната постройка е регистрирано мюсюлманско настоятелство. Самата сграда имала функцията на т. нар. межджит - място, в което се извършва поклон до земята при молитва.

Мустафа Избищали - районен мюфтия на София: "Дори и да е склад, по-добре хората да се молят в склад, отколкото на тротоара пред софийската джамия или на плочките и на някои мръсни места."

- Защо идват тук дипломатически автомобили, това ги притеснява?

- Знаете ли защо, защото ако Вие сте посланик на една държава, бихте ли отишли на тротоара да си правите молитвата?

Въпреки редовната регистрация на мюсюлманското настоятелство, се оказва, че предназначението на самата постройка не е сменено на молитвен дом. В Закона за вероизповеданията не е упоменато, че мястото за молитва задължително трябва да е регистрирано като храм. Но кметът на район Люлин е категоричен, че по закон молитвата като обществена дейност трябва да се провежда само в сгради, с предназначение за обществена дейност.

Милко Миладинов - кмет на район "Люлин": "Съгласно градоустройствените закони и градоустройствените процедури това не е молитвен дом, предназначението са стопански постройки."

Мюсюлманските молитви в склада в Люлин текат от близо 3 години. През това време проверки на общината и полицията не са установили проповядване на радикален ислям. Сега протестиращите призоваха за разследване на ДАНС и Прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е отличник по подобрена градска мобилност
София е отличник по подобрена градска мобилност
В брюкселския квартал Моленбек е обявено извънредно положение
В брюкселския квартал "Моленбек" е обявено извънредно положение