НОВИНИ

М. Манолова: Успехът за двойния стандарт при храните засяга 100 млн. европейци

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Комисията по петиции в Европейския парламент в Брюксел петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. От своя страна Комисията прие сигнала за основателен. Какво следва оттук нататък? Омбудсманът гостува с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ1.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 23.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Изключително съм доволна от успеха на гражданите и моя екип, който беше постигнат вчера в Брюксел. Горда съм, че постигнахме този успех, който е важен за 100 млн. европейски граждани, сподели Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Комисията по земеделие в Европейския парламент изготви доклад и излезе с препоръки. Беше направено законодателно предложение за промени за т.нар. потребителски пакет на еврокомисаря Вера Юрова, който беше огласен именно от София през април миналата година. Вчера това предложение беше прието с огромно мнозинство от Комисията по вътрешен пазар.

Според Манолова, няма как този въпрос да бъде решен на национално ниво с българското законодателство, защото става дума за основополагащи принципи на ЕС.

Мая Манолова, омбудсман: Петицията остава отворена, така че и следващият Европейски парламент да може да следи какво се случва с тази дискриминационна практика на двоен стандарт при храните.

В тази битка едни срещу други не са гражданите на Източна Европа срещу тези от Западна, а всички европейски граждани срещу мултинационалните компании, категорична е Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: За последните три години в България сформирахме една национална коалиция срещу двойните пазари. Проблемът се отнася не само за нас, но и за страните от Вишеградската четворка, Румъния, Гърция, Словения... Вчера евродепутат от Литва посочи, че това също е огромен проблем и за прибалтийските страни.

Двойният стандарт при храните, водещ до подвеждане и заблуда на потребителите, ще бъде инкриминиран като хранителна измама. Ще има драконовски санкции, допълни омбудсманът.

И още - какви мерки да очакваме от Брюксел за справяне със схемите за придобиване на гражданство - вижте целия разговор с Мая Манолова във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акцентите в Давос 2019: Говори единственият българин в ръководството на форума
Акцентите в Давос 2019: Говори единственият българин в ръководството на форума
Схемите с ТЕЛК - Механизмът на работа с документи е основен фактор за корупция
Схемите с ТЕЛК - Механизмът на работа с документи е основен фактор за корупция