НОВИНИ

Мадуро прикани европейските страни да се откажат от ултиматума си

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли ултиматума на редица европейски страни, които му отпуснаха 8 дни, за да свика избори. В разпространено днес интервю за телевизия CNN Тюрк той заяви, че страната му "не е свързана" с Европа, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:10, 27.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
мадуро прикани европейските страни откажат ултиматума

"Те би трябвало да отзоват ултиматума. Никой не може да ни поставя ултиматум", каза Мадуро.

Мадрид, Париж, Берлин, Лондон, Брюксел и Лисабон настояха вчера до 8 дни във Венецуела да бъдат насрочени избори и заявиха, че в противен случай ще признаят за държавен глава председателя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент.

С това Гуайдо "нарушава всички възможни закони и конституцията", коментира Мадуро. "Не съм съдия, съдът е този, който ще реши какви стъпки да бъдат предприети за гарантиране на сигурността на страната и на нашата конституция", добави той, цитиран от ТАСС.

Мадуро припомни, че "в най-скоро време в страната предстоят избори за парламент", а поредните президентски "избори ще се състоят през 2020 г.".


;

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "не е лидерът, способен да се справи с трудностите. Сигурен съм, че той ни подценява. Местно казано, той подценява и Латинска Америка, и целия свят. Такава му е идеологията - той подценява всички", каза Мадуро.

Той посочи, че е отворен за диалог, но запитан от CNN Тюрк дали ще има среща с Тръмп, отговори, че такава среща "не е невъзможна, а едва ли е вероятна".

Латиноамериканският държавник призна, че не е бил учуден от телефонното обаждане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който го подкрепи на фона на венецуелските събития. "Не, за мен това не бе изненада. Г-н Ердоган е смел човек с уважение към ценностите", подчерта Мадуро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община: Няма да се разкопават завършени участъци по ул. Граф Игнатиев
Столична община: Няма да се разкопават завършени участъци по ул. "Граф Игнатиев"
Италианският вътрешен министър Салвини заплаши със съд спасителите на мигранти
Италианският вътрешен министър Салвини заплаши със съд спасителите на мигранти