НОВИНИ

Македония получи покана за НАТО - какво следва за страната и за Балканите

Една от най-важните новини от вчерашната среща на върха в НАТО беше поканата към Македония за преговори за присъединяване към Алианса. Какво да очакваме оттук нататък за западната ни съседка и къде са пресечните точки в диалога между евролидерите и американския президент Доналд Тръмп - темата в "Денят започва" коментираха проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната, и Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 12.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Поканата към Македония е поредния ход в посоката към изграждане на стабилитет на Балканите, категоричен е проф. Тагарев. Македония отдавна е готова за това членство, знаем, че други бяха причините то да се забави и една от тях е смяната на името, допълни Николов.

По думите му, сега трябва да се проследят резултатите от референдума в западната ни съседка. Освен това, предстоящите избори в Гърция догодина също може да имат отражение по темата. Но няма съмнение, че рано или късно, членството на Македония в НАТО ще стане факт, убеден е Николов.

;

Двамата събеседници коментираха и противоречията между лидерите в ЕС и американския президент Доналд Тръмп по въпроса за бюджета за отбрана в Алианса, както и отношенията с Русия.

Симеон Николов: Реториката на Тръмп беше начин той да стресне европейците и да извлече печалби от това. Съвсем необкетивни бяха заплахите, че ще изтегли въоръжените сили или няма да спази ангажиментите по бюджета за отбрана. Този страх, който се внуши в ЕС беше неоснователен.

Проф. Тодор Тагарев: НАТО би предпочело да си партнира с Русия, но в момента ограниченията към нея остават, така че трябва да се работи в посока за постигане на един добър политически диалог.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
139 години от създаването на Българската гвардия
139 години от създаването на Българската гвардия
Зорница Русинова: Социалното предприемачество цели социално въздействие
Зорница Русинова: Социалното предприемачество цели социално въздействие