НОВИНИ

Новите данъчни облекчения

До днес в НАП са постъпили едва 1000 данъчни декларации. От приходната агенция очакват тази година поне 40% от декларациите да бъдат подадени по електронен път. Остава отстъпката от 5%, ако подаде декларация до 1 април. Новост обаче е данъчното облекчение за родители на деца под 18 години, като за едно дете ще се приспадат по 200 лева.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:19, 08.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

За улеснение на гражданите данъчните декларации остават на вид почти същите, а начините за подаване са както досега - в офис на агенцията, по пощата или по интернет. Плащането отново може да е по банков път или с пощенски запис. Една от новостите тази година е, че родителите на деца под 18 години имат право на данъчно облекчение, което ако не са ползвали до края на годината при работодателя, могат да заявят в НАП. Важно е другият родител да отбележи на гърба на декларацията, че няма се възползва от облекчението.

Боряна Георгиева, директор "Обслужване " НАП: На практика родителите имат право да приспадат определена сума, която когато е за едно дете е 200 лева, за две деца 400, за три и повече 600 лева. И тази сума се приспада от основата - от данъчната основа.

Заради придобилото популярност като данък "уикенд" начисление има нова графа във фирмените декларации. А от агенцията по приходите до края на януари ще са готови с указания как да се изчислява данък "уикенд". Били необходими заради опасения от страна на компаниите от данъчен произвол. И дадоха пример, че използването на фирмена кола за лични нужди, например може да се изчислява на база разстояние или време.

Росен Иванов, дирекция "Данъчно-осигурителна методология" НАП: Ако данъкоплатецът избере да изчислява личното ползване примерно на база време да не може утре данъчния инспектор да дойде и да му каже "чакай бе човек за фиска е по-изгодно да го изчисляваш на база разстояние и да оспори неговата методика.

От НАП напомниха, че от тази година дават нова възможност - някой друг да ти подаде декларацията без специално пълномощно, а само с попълване на данните на упълномощения в края на документа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна локва под Аспарухов мост
Огромна локва под Аспарухов мост
Удължават експлоатацията на „Академик“
Удължават експлоатацията на „Академик“