Проблеми с търговските вериги, забавяне на плащанията и най-вече тежка конкуренция с големите фирми трябва да преодолява собственик на цех за мариноване на риба край Варна. Той се надява на промени в законодателството, които ще поощрят развитието на малкия бизнес.
Фирмата за мариноване на риба на Николай Статев се намира във варненското село Калиманци. Бизнесът му е малък и осигурява работа едва на 10 души от съседните села.
Николай Статев, собственик на цех за риба
"В околностите около Варна, в Суворово, но осново хора, които не са работили с риба никога, всеки е работил друга работа но с обучение лека полека свикват., за 1 - 2 месеца.”
Освен че трябва да пребори конкуренцията на големите производители, трудности създават и търговските вериги, като забавят плащането на доставената стока.
Николай Статев, собственик на цех за риба
“Примерно, имаме договор за 20 дена разсрочено плащане, 20 работни дни, парите пристигат след 2 месеца. Това е основното, което се получава с някой вериги – не всичките, но оправяме се. Малко ни чакат и вносителите.”
Политиката на големите търговски вериги принуждава Николай да сложи високи надценки на произведените стоки, за да оцелее на пазара.
Николай Статев, собственик на цех за риба
“Има комисионни, има премии, като тези премии трябва да ги поеме производителят и в един момент много работи почна да поема производителят и не може да се работи. Вдигаме цените. Който му харесва, да работи с нас, който не му харесва – има други производители.“
Каква риба ще използва Николай в своето производство зависи от сезона. Предпочита тя да е от родното ни Черноморие, но през зимата доставя от Норвегия и Полша. Доволен, че през последната година интересът от ресторантите в курортните комплекси рязко се е повишил и те все повече избират български производители.