САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Маратон в най-голямата винарска изба в Молдова

Необичаен маратон се проведе в Молдова - участниците в него трябваше да бягат в най-голямата винарска изба в страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:39, 24.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

Стотици се включиха в състезание в най-голямата винарна в Молдова, която се простира на 200 километра под земята близо до столицата на страната. Състезателите трябваше да преодолеят трасе от само 10 километра, "въоръжени" с челници.

Участничка в бягането: Това е чудесна комбинация от всички традиции в Молдова. През няколко километра имаше красиви изпълнения на фолклорни групи. Мисля, че това е начинът за привличане на туристи от други държави. Моите наблюдения са, че всяка година събитието става все по-интересно и атрактивно за туристите.

В бягането в подземните коридори, прокопани в пластове варовити скали на дълбочина между 35.80 метра, се включиха туристи от САЩ, Канада и Европа.

Избата "Милещи Мичи" е вписана в книгата на рекордите на Гинес през 2005 г. заради това, че в нея се съхраняват милион и половина бутилки вино. Към днешна дата броят им вероятно достига около два милиона.

След продължителното бягане и преодоляването на различни препятствия, щастливите финалисти получаваха за награда чаша вино. Винопроизводството е основен източник на приходи за малката източноевропейска страна.

Една десета от тримилионното ѝ население е заета в сектора, а винената индустрия осигурява около 2,8% от цялата икономическа продукция за 2017 г. А избата "Милещи Мичи" се е радвала на гости като актьора Стивън Сегал и бившия американски президент Джими Картър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изложба на Банкси в Португалия
Изложба на Банкси в Португалия
Марин Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции
Марин Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции