НОВИНИ

Мария Тирополи: Засега няма официални данни за умишлен палеж в Гърция

Още има хора в неизвестност, за момента няма официален брой на изчезналите след пожарите в Гърция, каза говорителят на посолството на Гърция в България Мария Тирополи.Тя отбеляза, че спасителните операции напредват бавно, понеже има много изгорели или горящи къщи, гръцките служби правят претърсване една по една.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 25.07.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Към момента няма официални данни за умишлен палеж, трябва да се направи разследване, можем да кажем, че в понеделник много от огнищата на пожарите започнаха едновременно, открои Тирополи.

Огнищата бяха над 14 в източната част на Атика, не може да се каже нищо предварително, чакаме мнението на официалните власти, добави тя.

Мария Тирополи - говорител на посолството на Гърция в България: Унищожени са над 2000 къщи, министерствата заедно с органите на местното самоуправление и доброволчески отряди си сътрудничат, за да предложат на пострадалите подслон, храна и вода. Освен това гръцкото правителство одобри извънредна помощ от 20 милиона евро и данъчни облекчения за пострадалите, всички публични служби събират дарения и стоки от първа необходимост. Това, което ни вълнува, че хората незабавно се отзоваха кой с каквото може.

Веднага бяха изразени съчувствие и подкрепа от европейските държави, Италия предложи два специализирани самолета, Испания и Румъния също са в готовност. Кипър също изпрати огнеборци и техника в западната част на Атика. Съседните държави също изразиха готовност - Турция, Израел и Македония, коментира говорителят на посолството на Гърция в България.

Тя изрази голяма благодарност и на БЪлгария за оказаната незабавна помощ.

Тирополи открои, че в засегнатия от пожарите район летуват предимно гърци, няма много чуждестранни туристи. В момента в този район е необитаем, във всички останали райони инфраструктурата и всички услуги работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Постепенно се нормализира положението в Атина след пожарите
​Постепенно се нормализира положението в Атина след пожарите
Застрахователен експерт: Има тенденция за поскъпване на Гражданска отговорност
Застрахователен експерт: Има тенденция за поскъпване на "Гражданска отговорност"