НОВИНИ

Мащабни военни учения във Венецуела

Мащабни военни учения се провеждат във Венецуела. В емоционална реч президентът Николас Мадуро приветства маневрите и призова венецуелците да имат готовност да защитят свободата и суверенитета на страната си. Още за ученията и за това защо армията е толкова важна за Мадуро - от Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:16, 11.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

"Ангостура 200" - така се нарича военното учение, което се провежда във венецуелския щат Миранда. В него освен армията, участва и народно опълчение.

За началото на маневрите пристигна президентът Николас Мадуро. Той се срещна с военните и разгледа техниката.

В обръщението си, Мадуро подчерта необходимостта от модернизация на армията и и обеща, че ще бъдат отпуснати пари за закупуване на съвременни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Ние сме мирен народ, докато никой не ни се меси. Този Доналд Тръмп не е заплаха за нас. НЕ. Доналд Тръмп, напусни Венецуела и си вземи заплахите, тук има въоръжени сили и хората ще защитят честта, достойнството и благоприличието!

Ученията честват 200 години от Ангостурския конгрес, на който е провъзгласена независимостта на Венецуела.

До момента армията, с малки изключения, подкрепя президента Мадуро. Според анализатори, това има своето обяснение не само от историческа гледна точка. Приближените до Мадуро се ползват от икономически облаги. Военни контролират производството на нефт.

"Вашингтон поуст" твърди, че военни са част и от правителствен канал за трафик на наркотици. Ако остане на власт, Мадуро би могъл да възнагради лоялността и с високи политически постове. От друга страна, военните с по-нисък чин живеят трудния живот на обикновените венецуелци и не е изключено да започне отлив на привърженици сред военните редици. Никой обаче не се наема с прогноза дали гражданското общество е в състояние да мобилизира такъв всеобхватен протест, който да увлече и военната каста.

Междувременно стана ясно, че Мадуро е поискал подкрепа от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) срещу американските санкции, наложени на венецуелския петролен сектор. Организацията обаче е отказала официална позиция, с обяснението, че се занимава с нефтеното производството, и свързаните с него проблеми, а не с политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският държавен секретар на обиколка в Централна Европа
Американският държавен секретар на обиколка в Централна Европа
Политическите коментари по темата Скрипал-Гебрев
Политическите коментари по темата "Скрипал-Гебрев"