НОВИНИ

Масови съкращения предстоят в рудник "Бабино"

Масови съкращения предстоят в рудник "Бабино" в началото на следващата година. 450 души ще останат без работа, след като от ръководството на рудника официално решиха да закрият предприятието. През октомври миналата година миньорите от "Бабино" няколко дни останаха под земята в знак на протест срещу забавени заплати.

bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 16.12.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Още през октомври миналата година собственикът на рудник "Бабино" е подал в Бюрото по труда уведомление, че 640 работници ще бъдат съкратени. Протестите тогава обаче блокираха намеренията на ръководителите на рудника.

Йорданка Германова, председател на Регионален съюз на КНСБ в Дупница: Работодателят реши да даде възможност, някакъв шанс на рудник "Бабино" да работи, и в рамките на два месеца постави едно условие за добив на определен тонаж, който не беше особено голям и непостижим, но поради редица причини това не можа да се случи.
Пламен Димитров, председател на КНСБ: Собственикът не намира начин да управлява рудника ефективно и това е основната причина, която той е изтъкнал като първоначална.
Антонио Стойнев, миньор в рудник Бабино: Мината няма да върви, ще затваряме и това е.
Най-ниската прослойка на обществото, лопатата и някъде ще ринат канавки
И рудник Бабино и целия град затъва

Сега заявлението за съкращения е за останалите от октомври досега в рудника 450 човека. Процесът ще е плавен и ще започне от 10 януари. Ще приключи през юни идната година.

Пламен Георгиев, председател на КНСБ: Няма начин друго бъдеще, ако не дойде някой да го купи, знам ли, може и такива възможности да има, но до този момент няма такъв.

Работа в други мини се очаква да бъде предложена едва на около 150 човека от съкратените.

Йорданка Германова, председател на Регионален съюз на КНСБ в Дупница: 50-60 са в рудника "Бобовдол", още 50 в Бобовдол, една част в Перник, но ще остане една част, които на практика ще отидат на Бюрото по труда.
Антонио Стойнев, миньор в рудник "Бабино": Аз се насочих към другия рудник, стария рудник му казваме, там отидох, вече една седмица работя и не мога да се оплача от работата, механици всички са печени.

От синдикалната организация в Дупница обясниха, че в момента протести няма, защото миньорите са уморени от рисковия труд и от проблемите със забавените заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поли Генова представи най-новата си песен в театър Сълза и смяx
Поли Генова представи най-новата си песен в театър "Сълза и смяx"
Румяна Бъчварова в Панорама: Служителите на МВР в Хитрино ще бъдат наградени
Румяна Бъчварова в "Панорама": Служителите на МВР в Хитрино ще бъдат наградени