НОВИНИ

Мая Манолова: Има сигнали за картелно споразумение в розопроизводството

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията по подозрение за картелно споразумение в розопроизводството, което по думите ѝ убива конкуренцията и сваля цените. Мая Манолова се срещна розопроизводители от Карлово и региона, които сигнализираха за ниската изкупна цена на продукцията им.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
17:41, 21.05.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На среща с розопроизводителите от Карлово и Сопот омбудсманът Мая Манолова каза, че има сигнали за картелно споразумение. Тя ще поиска и проверка на посредниците, които изкупуват розов цвят директно от масивите на цена под 2 лева за килограм.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: За мен е притеснително седмици преди активното предаване на розовия цвят да е ясна каква ще бъде цената. И тя да бъде еднаква за всички дестилерии, за всички розопроизводители даже без да се гледа качеството.

Манолова посъветва фермерите да се регистрират като земеделски производители, за да може да получат обещаната от Министерството на земеделието помощ по програма „Де минимис".

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Според мен е необходимо да се предприемат няколко стъпки, защото наистина в момента мерките, които земеделското министерство предприема са в интерес, Вие сте прави, на големите производители. Тези, които имат договори са дестилериите и тези, които са регистрирани като земеделски производители.

Земеделският министър заяви, че вече е поел ангажимент продукцията да се изкупува масово, включително с надхвърляне на капацитета на дестилериите.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: И в края на периода, когато се плати цената - тя да бъде не по-малка от минималната печалба за производителите.

Протестиращите стопани от Стрелча и село Дъбене заявиха, че ако кампанията продължава по този начин са обречени на фалит.

- Ние протестираме, те си капят. Ние днес берем само да си платим на работниците, за да може за догодина да бъдат отново при нас.
Пламен Шопов - производител от с. Дъбене: Ето пада на земята, изгниват и толкоз, няма такова нещо, че е много реколтата, тук всичко е било засадено с рози, цялото поле.

На празника на розата в Карлово края на седмицата се очакват нови протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българинът, задържан в Марсилия, остава в ареста заради българска присъда
Българинът, задържан в Марсилия, остава в ареста заради българска присъда
Президентът Радев: Правителството излезе от летаргията по отношение на Русия
Президентът Радев: Правителството излезе от летаргията по отношение на Русия