НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с розопроизводители от Сопот и Карлово

И днес розопроизводители от Стрелча протестираха срещу ниската изкупна цена на розовия цвят. Те блокираха за два часа движението по пътя Стрелча - Копривщица. В региона 80% от масивите са на дребни производители, които отглеждат от един до три декара.

bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 21.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В момента те са най-ощетени от занижените цени. Твърдят, че договореното вчера между Асоциацията на розопроизводителите и етерични масла и министърът на земеделието Румен Порожанов е единствено в интерес на големите фермери, които отглеждат стотици декари с маслодайна роза. Това мнение изрази и омбудсмана Мая Манолова, която се срещна с розопроизводители от района на Сопот и Карлово.

Тя каза, че ще сигнализира Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение между дестилериите. Манолова посъветва собствениците да се регистрират веднага като земеделски производители, за да може да получат обещаната от държавата помощ.


Мая Манолова - омбудсман на Република България: За мен е притеснително седмици преди активното предаване на розовия цвят да е ясна каква ще бъде цената. И тя да бъде еднаква за всички дестилерии. Да бъде направена проверка на прекупвачите, които купуват на цена под 2 лева.
Илка Кацарова: За ниската изкупна цена на розата протестират хората, защото това е единствен поминък на този район.
Петър Стойнов - розопроизводител: Като сметнете работата е доста, операциите са няколко, имаме оране, копане, торене, чистене на розите... Разходите са доста.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Анкара след обилните валежи
Наводнения в Анкара след обилните валежи
​ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал срещу депутата Таско Ерменков
​ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал срещу депутата Таско Ерменков