НОВИНИ

Прощаваме се с Христина Ангелакова на 23 май в Софийската опера

На 23 май ще се простим с голямата оперна прима Христина Ангелакова, която почина вчера на 73-годишна възраст след тежко боледуване. Поклонението ще бъде във фоайето на Софийската опера от 10 ч., а опелото е от 12.30 ч. в църквата "Св. София". Световноизвестното мецосопрано, звезда на Ла Скала - повече от четвърт век тя е един от ярките гласове в историята на българската опера и редица световни сцени. Вижте какъв спомен за нея пази Златният фонд на БНТ.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
15:55, 21.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Когато от нас си тръгва голям артист, който с изкуството си е отварял път към красотата и съвършенството на света, скърбим като за близък човек. Кариерата на Христина Ангелакова започва щастливо - специализира в Центъра за млади певци към Ла скала и получава 3-годишен договор за знаменития оперен театър.

Христина Ангелакова от "Класика в образи": Работих с големи партньори - с Павароти правих репетициите на "Фаворитката", репетирах "Норма" в Скалата с режисьор Болонини тогава. Aршинът, с който се мерех и аз самата беше много голям. 8.50 Когато човек пее в такива състави, не може да си позволи, или поне да се усеща желанието му до са приближи до тях.

Разнообразен репертоар - Росини, Белини, Верди, Бизе, Чайковски, българска класика - специалистите знаят колко е трудно един глас да създаде звездни роли от толкова различна музика. Но публиката я помни, въпреки че тя не обича да шуми около себе си.

Христина Ангелакова от "Юбилей 70 години": По-скоро шумя, когато трябва да свърша нещо друго - да направим концерт в памет на Павароти например, да направим концерта "Вива ла опера", да направим "Моцартови празници" в Правец - аз обичам да го правя това.

Христина Ангелакова беше първата жена-директор на Националната опера и артистичен директор на фестивалa „Моцартови празници" в Правец. Близки и приятели знаят как тя умее да работи за другите.

Поклон пред паметта ѝ!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът Румен Радев се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва
​Президентът Румен Радев се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва
Наводнения в Анкара след обилните валежи
Наводнения в Анкара след обилните валежи