НОВИНИ

Медици настояват за увеличение на парите за психиатричната помощ

50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати за тяхното ремонтиране. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Психиатрите в Русе настояват за увеличение на средствата за психиатрична помощ. Ако издръжката не се увеличи, няма да могат да се повишат заплатите на медицинския персонал, както е по закон, нито ще може да се покрият разходите за лекарства и режийни, а за ремонти даже и дума не може да стане.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Даниела Василева
18:02, 06.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

За да е ефикасно лечението в центъра за психично здраве в Русе персоналът трябва да е добре обучен и да е достатъчно на брой, а такива специалисти трудно може да се задържат с ниски заплати и лоши условия на труд, казва управителят на центъра.

В същото време, за лечение на пациентите на ден се отпускат по 41 лева, а необходимият минимум е 55 лева.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве - Русе: Тези пари не са достатъчни, за да извършваме в пълен обхват нашата дейност. И още повече, че тя не отговаря на изискванията, които самото министерство отправя към нас във вид на наредби, закони и отраслови споразумения. Особено отрасловото споразумение на синдикатите, залага основна начална заплата на медицинските сестри 950 лева, които не са достигнати въобще при нас.

За да направят ремонт, от центъра разчитат на дарители за материали, а за работници наемат свои пациенти по различни програми към Бюрото по труда. Но други лечебни заведения са в критично състояние.

Здравният министър Кирил Ананиев днес обеща 10 милиона лева за ремонт на психиатричните болници, центрове и отделения в страната.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Над 50% от базата на психиатричните болници, отделения и центрове е в наистина в критично състояние. Паралелно с извършването на тези ремонтни дейности ние работим и по визията какво трябва да представлява психиатричната помощ в България в съответствие с някои европейски практики…. имаме създадена работна група, която в рамките на, предполагам, месец-месец и половина ще излезе с някакво решение.

Отделението в Търговище и центърът в София ще бъдат преместени, защото техните сгради са в толкова лошо състояние, че не подлежат на ремонт. В момента се търсят нови помещения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Василев иска да даде обяснения пред съда чрез видео връзка
Цветан Василев иска да даде обяснения пред съда чрез видео връзка
САЩ и Русия проведоха нови ракетни изпитания
САЩ и Русия проведоха нови ракетни изпитания