НОВИНИ

Меркел за референдума в Македония: Исторически възможности не изникват всеки ден

Македония да не пропуска шанса, който се открива пред нея с референдума за името и оттам за членство в Европейския съюз и НАТО. За това призова днес в Скопие Ангела Меркел. Германският канцлер е поредният западен лидер, който посещава тези дни Македония. Нейната визита е първа за германски канцлер и на специален ден - националния празник на страната. Македонската информационна агенция отбелязва, че България беше първата страна, признала независимостта ѝ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 08.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Македония отбелязва днес 27 години от референдума, на който гражданите гласуваха за независима държава. Премиерът Зоран Заев нарече посещението на германския канцлер знак, че великите сили подкрепят споразумението с Гърция.

Зоран Заев, премиер на Република Македония: Този жест на германската канцлерка е много вдъхновяващ за нас и ни помага да изградим благоденстващо общество, основано на европейските ценности.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вие сте поканени за членство в НАТО, имате перспективата да се присъедините към Европейския съюз. Все още предстои много работа, но предпоставката, разбира се, е успешен референдум на 30 септември. Няма да се меся в решенията на вашите граждани, но трябва да кажа от собствен опит, че исторически възможности не изникват всеки ден, а само веднъж на поколение.

Германският канцлер не пропусна и как се стигна до напредък след години застой.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Искам да благодаря на премиера, но също на всички други ангажирани, разбира се гръцкия премиер Алексис Ципрас, но също така за ролята на България, на Бойко Борисов за техния кураж.

Във визитата на Ангела Меркел няма среща с президента Георге Иванов, но ще се срещне с лидера на опозицията Християн Мицкоски. Основна тема е и икономическото сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изравнени сили преди парламентарните избори в Швеция
Изравнени сили преди парламентарните избори в Швеция
​Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни
​Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни