Започна посещението на Вучич в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич започна двудневно посещение в Косово. По-рано Прищина намекна, че може да забрани визитата или отделни спирки, но президентът Хашим Тачи даде зелена светлина от Брюксел. Косовските власти обявиха, че под натиска на Брюксел и Вашингтон позволяват Вучич да обиколи всички обекти в програмата си - общо 12 на брой. Финалът е утре с голямо обръщение от Косовска Митровица.

от БНТ
16:41, 08.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Сръбският президент започна посещението си в Косово от център за екология и спорт, изграден със сръбски средства и център на Червения кръст в община Зубин - Поток. Двата центъра са били в отменения забранителен списък, както и близката водноелектрическа централа "Газивода". Този стратегически обект и подстанцията Валач в Северно Косово са част от сръбската енергийна система.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Дойдох да представя нашата идея за дълготраен мир и стабилност, за бъдещо подобряване на отношенията между сърби и албанци. Дойдох да говоря за инвестиции и програми и бизнес-форума в Лепосавич ще е подходящо място.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи вчера внезапно отмениха планираната си среща в Брюксел на поредния кръг от преговори с посредничеството на европейската дипломация. Очакваше се двамата да обсъдят идеята за размяна на територии, която лансираха на форум в Австрия миналия месец.

Според наблюдатели сценарият е Северно Косово, населено предимно със сърби, срещу долината на Прешево в Южна Сърбия, където живеят много албанци. През 2013-та Белград и Прищина се договориха да решат всички висящи проблеми като условие за еврочленство, но значителни резултати оттогава не са постигнати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министърът на отбраната на САЩ обсъди в Абу Даби военното сътрудничество
Министърът на отбраната на САЩ обсъди в Абу Даби военното сътрудничество
Матео Салвини е готов да работи със Стив Банън за спасяването на Европа
Матео Салвини е готов да работи със Стив Банън за "спасяването на Европа"