НОВИНИ

Мерки срещу енергийната бедност

Омбудсманът Мая Манолова отрече информациите, че ще се кандидатира за президент. "В момента това не ми е тема", заяви тя по повод подписката за номинацията й, организирана от Сдружение "Модерна България". Манолова участва днес в дискусия за преодоляване на енергийната бедност. Заедно със сдружение Активни потребители тя предложи пакет от мерки за подпомагане на най-уязвимата част от обществото във връзка с отварянето на енергийния пазар.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:59, 25.07.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

202 лева е пенсията на Елена Атанасова от Пловдив. Да си плати тока за нея е истинско предизвикателство.

Елена Атанасова - пенсионер: Стоя на студено, ставам набързо облечена, направя си каквото имам елементарно и се завивам в завивката и стоя по цели дни без да мърдам, защото съм само на една духалка, която хаби прекалено много. Нямам възможност да си купя голяма печка.

Елена попада в групата на уязвимите клиенти, тоест хората, които нямат достатъчно доходи да си плащат сметките. По данни на Европейската комисия 30% от българските домакинства са енергийно бедни. Замяна на старите енергонеефективни уреди с енергоспестяващи за хората с ниски доходи бе една от обсъдените мерки днес. Ако тя бъде приета, Елена вече ще може да се отоплява повече за по-малко пари.

Мая Манолова, омбудсман на РБългария: Навсякъде по света и в Европа се стимулира икономичното потребление от енергоспестяващи уреди, но българите просто не могат да си позволят да си купят такива. Така най-бедните използват най-неефективните уреди и би следвало да бъдат подкрепени.
Николай Николов, зам.-министър на енергетиката: Като идея не е лоша идея, но все пак откъде ще дойдат парите за това нещо. Трябва да има яснота кой ще финансира това нещо.

Друга мярка, която предизвика дискусия бе идеята да не се спира токът на най-уязвимите потребители през зимния сезон и да им се даде достатъчно дълъг срок, в който да си погасят задълженията. Според омбудсмана работещите бедни и семействата с деца и ниски доходи също трябва да бъдат включени в мярката.

Николай Николов, зам.-министър на енергетиката: Ние сме предвидили такова нещо, но то не е предвидено в този обем. Ние сме предвидили да не се изключва електричеството никога на хора, които са на животоподдържаща апаратура и само за тези, които са със степен на инвалидност над 90 %.
Мая Манолова, омбудсман на РБългария: Това, което се предлага като официален пакет е крайно недостатъчно. Съгласете се, че ако сме стигнали до там да изключваме тока на хора, чийто живот зависи от това, ние сме паднали много ниско като общество.

Приоритетно ще бъдат санирани сгради, в които повече от 30% от живущите са от уязвима група. Предвижда се и създаването на енергиен калкулатор, чрез който потребителите да разбират колко ще плащат за ток при различните доставчици. Как ще изглежда окончателният вариант на мерките за преодоляване на последиците от отварянето на енергийния пазар ще стане ясно през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови разговори между БСП, АБВ и Движение 21 за президентската кандидатура
Нови разговори между БСП, АБВ и Движение 21 за президентската кандидатура
Ислямска държава пое отговорност за нападението в Ансбах
"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Ансбах