НОВИНИ

Русенци не спазват забраната за къпане в Дунав

Русенци системно нарушават забраната за къпане в Дунав. Само преди десет дни във водите й се удавиха две момчета. Това обаче не стряска хората, решили в горещото време да се разхладят. Глобени засега няма.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
17:40, 25.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Въпреки огромната табела „Къпането забранено", русенци се разхлаждат във водите на река Дунав при така наречения "Конски плаж". Мястото крие опасности не само заради неравното дъно, но и заради водовъртежите и силното течение. Лиляна Кирилова помни последния трагичен инцидент, който е станал тук.

Лиляна Кирилова: "Ей тука се удави едно момче. Скочило и потънало."

За нарушителите трябва да следят общински контрольори, предвидена е и санкция от 20 лева. Последният фрапиращ случай: общинските служители засекли деца, които се къпели във водата и били придружавани от възрастен човек, който знаел, че е опасно. В други случаи санкции изобщо не могат да бъдат наложени.

Спасимир Димитров, директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи" в Община Русе: "Често пъти децата, които ползват крайбрежието са сами в тях няма нито лични документи нито средства и санкционната част не може да бъде приложена".

За наемането на спасители изобщо не може да се говори, тъй като територията не е обособена като плаж.

Спасимир Димитров, директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи" в Община Русе: "Променливото ниво, променливото дъно. Всички тези неща правят реката доста опасна. Дори и да има места за плаж. Самите спасители, ако има такива желаещи няма да могат да си свършат работата, за която са там."

Къпането е забранено и заради лошите хигиенни показатели на водата в река Дунав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет от неохраняемите плажове във Варненско вече имат спасители
Пет от неохраняемите плажове във Варненско вече имат спасители
За и против пръстовия отпечатък в болниците
"За" и "против" "пръстовия отпечатък" в болниците