НОВИНИ

Мерки за сигурност преди отварянето на коледните базари

В средата на ноември по традиция отварят и коледните базари в различни европейски градове. Тази година обаче мерките за сигурност са по-засилени от всякога. Вижте как един от най-прочутите базари - този във Виена, се готви да посрещне посетителите си:

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:51, 16.11.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Огради, камери за видеонаблюдение, предупреждение към хората да бъдат бдителни, отправено на различни езици. Това са само част от мерките за сигурност, които властите в австрийската столица въведоха преди откриването на Виенския коледен базар. За да гарантират спокойното преминаване на седмиците преди празниците, по улиците ще патрулират и множество полицаи. Нивото на риск от терористично нападение е високо, подобно на това в редица европейски градове.

Коледните базари са особено популярни в Германия, Франция и Великобритания. Те обаче се превърнаха в лесна мишена за терористите поради огромното струпване на хора на едно място. Призивите на групировки като "Ислямска държава" към техните последователи да използват превозни средства като оръжие, станаха причина на места да бъдат поставени специални бариери. Целта им е да попречат на камиони например, да достигат до места с много хора.

През декември 2016 г., Берлин беше почернен. Шофиран от 24-годишен мароканец камион, се вряза в коледен базар в сърцето на германската столица. Загинаха 12 души, а 49 бяха ранени. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото Божоле дойде!
Новото "Божоле" дойде!
Малки и средни фирми виждат шанс за развитие по време на Европредседателството
Малки и средни фирми виждат шанс за развитие по време на Европредседателството