НОВИНИ

​Миграционният натиск е намалял с около 30%

Миграционният натиск е намалял с около 30%. Това отчете главният секретар на МВР Георги Костов.

Росица Белева
от Росица Белева
08:01, 05.07.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

За първото шестмесечие на тази година има 7009 лица задържани, влезнали нелегално в страната. Миналата година за същия период задържаните са 10 456 души. Прави впечатление, че най-много от задържаните са на изход, близо 4080 души. По-голямата част от тези лица са били задържани на вход и във вътрешността на държавата и след като са минали процедурите за получаване на статут са напуснали. При задържаните във вътрешността на страната също се наблюдава спад - 25% по-малко в сравнение с миналата година. Намаление от 40% има и при задържаните на вход на границата ни с Турция.

Другият обективен критерий за миграционен натиск е броят на доброволно отказалите се лица да влязат в страната ни. С 34% по-малко са опитите на мигрантите да преминат страната. Това са лица, които са опитали да преминат през зелена граница, но са респектирани от полицейско присъствие и оградно съоръжение.

По думите на главния секретар няма регистрирана конкретна заплаха за страната ни, но са взети всички възможни мерки за опазване на границата. Не можем обаче да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме достатъчно многобройно присъствие на чуждестранни граждани и от рискови страни, и от страни потенциални мишени на терористични единици. Затова се предприети всички възможни мерки за сигурност.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Обменът на информация е ключов. При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранните граждани, потенциалните извършители също. Сега смело мога да твърдя, че с нашите партньори от правоприлагащите структури на ЕС има добра комуникация и пълно сътрудничество.

Днес служителите на МВР отбелязват професионалния си празник. Тази година се навършват 137 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Честит празник на всички служители в МВР с пожелание за много здраве, щастие на тях и семействата им.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният военноисторически музей представя юбилейна изложба Първите 100
Националният военноисторически музей представя юбилейна изложба "Първите 100"
Атентаторът в Джеда е бил пакистанец
Атентаторът в Джеда е бил пакистанец