НОВИНИ

​Милиони хора по целия свят се включиха в глобалната стачка за климата ​

Милиони хора по целия свят се включиха в глобалната стачка за климата. Тя е вдъхновена от петъчните протести на ученици, но днес към децата се присъединиха и огромен брой възрастни. Целта е да насочи общественото внимание към спешната нужда от действия за опазване на планетата.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:32, 20.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

"Не могат да ни спрат! Възможен е друг свят!" - скандираха ученици в Осло. Техният митинг беше един от хилядите, организирани с апел към политиците да действат сега и веднага, преди да е станало твърде късно. Глобалната стачка е в навечерието на срещата на ООН за климата в Ню Йорк.

Посланието на протестиращите към световните лидери от Атина и от Йоханесбург:

Ирини, на 20 години: "Няма време, времето тече, това е последният ни шанс да направим нещо."
Пабало: "Трябва да направим така, че да се грижим за нашата планета!"

От Сеул до Лос Анджелис, от Кейп Таун до Рейкявик и дори на Соломоновите острови в Тихия океан - стачката обхвана цялата планета, а активисти се очаква да се съберат в над 4000 точки на картата на света в над 130 страни.

Началото беше поставено в Азия и Австралия - само там се проведоха над 300 000 шествия и събирания. В Съединените щати се очакват над 400 прояви.

Малко по - късно в Манхатън, Ню Йорк започва шествието, в което ще се включи Грета Тунберг - 16 - годишното шведско момиче, вдъхновило петъчните стачки за климата, наречени "Петъци за бъдещето". Нейният пример разпали ентусиазма на десетки хиляди ученици по света, за да организират на свой ред събития и демонстрации в защита на климата.

Това е най-масовият протест от началото на кризата с измененията в климата. Организаторите приканват хора от целия свят да използват въображението си и да организират различни по мащаб и стил прояви, свързани с глобалната стачка за климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белият дом се подготвя за държавна вечеря в чест на австралийския премиер
Белият дом се подготвя за държавна вечеря в чест на австралийския премиер
Росен Желязков обсъжда с министри от ЕС в Брюксел пакета Мобилност
Росен Желязков обсъжда с министри от ЕС в Брюксел пакета "Мобилност"